Îngrijirea rozmarinului în ghivece și în grădină
Rozmarinul este un arbust ușor de îngrijit și reprezintă un accesoriu frumos pentru casă sau pentru grădina exterioară, fiind, de asemenea, ușor de folosit în bucătărie. Dar dacă aveți rozmarin pentru prima dată sau dacă ați îngrijit unul fără succes în trecut, probabil că vă întrebați cum să îngrijiți cel mai bine rozmarinul. În acest ghid vă arătăm cum să îngrijiți rozmarinul pentru a-l păstra în condiții optime pe tot parcursul anului.
Se taie rozmarinul, după cum este necesar
Când ai primit prima dată rozmarinul, forma lui va fi bine definită, dar pe măsură ce crește, marginile vor deveni neuniforme. La fiecare trei-patru săptămâni, folosiți o foarfecă curată pentru a tăia orice ramură care a ieșit în afara limitelor.
Tăiați ramurile până în punctul în care se unesc cu trunchiul rozmarinului. Dacă lăsați o bucată mică de ramură, rozmarinul poate deveni stresat în timp ce încercați să îl îngrijiți, așa că asigurați-vă că tăiați ramurile cât mai aproape de trunchi.
După ce ați tăiat rozmarinul, stropiți-l cu o sticlă plină de apă pentru a-i hidrata frunzele.
Locul potrivit pentru a crește rozmarin
Rozmarinul dumneavoastră are nevoie de mult soare pentru a rămâne sănătos. Puteți să îl păstrați în interior, la o fereastră însorită, pe tot parcursul anului, sau să îl mutați în grădină când vremea este suficient de caldă.
O fereastră orientată spre sud (dacă locuiți în emisfera nordică) sau spre nord (dacă locuiți în emisfera sudică) este, de obicei, cea mai bună locație de interior pentru o plantă de rozmarin, atâta timp cât nu este prea cald.
În exterior
Dacă scoateți rozmarinul din ghiveci și îl plantați în pământ, asigurați-vă că locul din grădina dvs. exterioară în care îl plantați are un sol bine drenat.
Acestei plante îi place să crească chiar și în soluri nisipoase, dar nu tolerează solurile prea umede care îi mențin sistemul rădăcinilor umed.
Rozmarinul are nevoie de un loc însorit, adică de cel puțin șase până la opt ore de soare pe zi.
De asemenea, are nevoie de o bună circulație a aerului, așa că, indiferent dacă este în interior sau în aer liber, asigurați-vă că planta de rozmarin nu este prea ferită de vânt sau înghesuită de alte plante pentru a permite aerului să circule în jurul ei.
Rozmarinul este de obicei rezistent până când temperatura atinge -1 grad Celsius. Dacă vă păstrați planta de rozmarin în recipientul său, dar o cultivați în aer liber în lunile mai calde, nu uitați că va trebui să o aduceți înapoi în interior înainte de primul îngheț din zona dumneavoastră.
Dar dacă este deja plantat în pământ și iarna este foarte aspră, puteți acoperi rozmarinul cu un mic acoperiș de nailon, bătând în cuie în jurul lui patru lemne sau bețe care sunt cu cel puțin 10 cm mai înalte decât tufa și așezând nailonul deasupra lor, formând un acoperiș care acoperă întreaga plantă.
Rozmarinul tolerează căldura și temperaturile ridicate și, de asemenea, se descurcă bine într-o gamă largă de niveluri de umiditate. Cu toate acestea, un climat prea rece poate fi fatal pentru aceste plante.
Rozmarin în ghiveci, transplantare sau tăiere?
Dacă vă mutați permanent planta de rozmarin în grădina exterioară, aceasta va fi fericită să crească în pământ și va continua să crească în dimensiuni. Dar dacă o păstrați în ghiveci, în timp, planta va trebui să fie mutată într-un recipient mai mare.
În fiecare an, primăvara, alegeți un ghiveci de mărimea cu o mărime mai mare decât dimensiunea actuală a plantei de rozmarin. Semnele că o plantă de rozmarin este pregătită pentru un nou recipient includ dacă în ultima vreme i-au răsărit o mulțime de lăstari noi sau dacă se pare că nu reușești să o hidratezi suficient de bine.
Scoateți cu grijă planta din recipientul în care se află. Umpleți noul recipient până la jumătate cu pământ de ghiveci, apoi așezați planta în noul recipient, deasupra noului pământ.
Folosiți mai mult pământ de ghiveci pentru a umple marginile rozmarinului și pentru a-i acoperi bine rădăcinile, apoi presați puțin pământul cu mâinile (dar nu prea mult) pentru a-l face suficient de ferm pentru a ține arbustul bine fixat.
De îndată ce ați terminat de transplantat, udați planta bine, dar cu moderație și fără să o băltiți, până când umiditatea se scurge prin găurile de drenaj din recipient.
Dacă preferați, puteți evita necesitatea unor recipiente mai mari și puteți păstra rozmarinul de aceeași dimensiune. Pentru a face acest lucru, va trebui să tăiați rădăcinile rozmarinului, tăind câțiva centimetri din rădăcina plantei, atât în partea de jos, cât și pe laterale.
Apoi, puneți rozmarinul înapoi în recipientul său actual și umpleți din nou pământul din jurul său.
Udarea adecvată a rozmarinului
Plantele de rozmarin pot fi mai dificil de menținut bine udate decât altele, deoarece rozmarinul nu cade, nu se ofilește și nu dă alte semne de lipsă de apă decât atunci când situația este cu adevărat gravă.
Deși plantele de rozmarin sunt tolerante la secetă, ele trebuie udate de către grădinar. Recomandarea de bază este de a uda planta în profunzime o dată sau de două ori pe săptămână.
A uda o plantă în profunzime înseamnă a uda până când apa se scurge prin găurile de drenaj din recipient.
Dacă planta dumneavoastră crește în solul de afară, verificați umiditatea prin introducerea unui deget sau făcând o mică gaură în sol la baza plantei; dacă este umed puțin mai jos, nu este necesară udarea, în caz contrar, dacă solul este uscat, este necesară udarea.
Solul care rămâne prea umed poate provoca putrezirea rădăcinilor, așa că asigurați-vă că solul se usucă între sesiunile de udare.
Fertilizarea rozmarinului
Așa cum am menționat deja, rozmarinul nu are nevoie de multe îngrășăminte pentru a crește bine, preferă solurile sărace și nisipoase, important este ca acesta să aibă un drenaj bun.
Cu toate acestea, vă puteți hrăni rozmarinul în fiecare primăvară cu o emulsie de pește sau de alge marine pentru a încuraja o creștere bună și pentru a vă menține arbustul sănătos.
Din când în când, puteți, de asemenea, să vă stropiți rozmarinul cu aceeași emulsie de pește sau alge marine pentru a-l menține în creștere puternică. Este o idee bună să faceți acest lucru dacă observați că rozmarinul dvs. pare să fie puțin cam slab de moral.
Dăunători și boli ale rozmarinului
Dacă ați cultivat rozmarin în ghiveci sau în aer liber, planta dumneavoastră poate fi sensibilă la dăunători și boli din diverse motive.
Printre dăunătorii și bolile comune care afectează rozmarinul se numără afidele, păduchele, tripsul, făinarea și putregaiul rădăcinilor.
Combaterea naturală a dăunătorilor de rozmarin
Săpunurile insecticide conțin acizi grași care paralizează și omoară dăunătorii cu corpuri moi. Printre acestea se numără păianjenii, făinarele, muștele albe, afidele și altele.
Ulei de neem (de preferință organic). Principala componentă de lucru a acestui ulei este azadirachtinul, fiind un repelent natural și un control al dăunătorilor. Cu ajutorul uleiului de neem, care nu lasă reziduuri dure, puteți scăpa de mulți dăunători, inclusiv gândaci, muște și altele.
Uleiurile horticole ca acesta, care conțin în principal ulei mineral, ajută la eliminarea multor dăunători adulți și a ouălor acestora.
Cu cât vă asigurați mai mult că planta de rozmarin este udată corespunzător și primește suficientă lumină, cu atât este mai puțin probabil ca dăunătorii să o atace.
Deși rozmarinul este o plantă rezistentă la dăunători și boli, unele insecte pot ateriza pe el pentru a supraviețui și a se reproduce. Cu toate acestea, cele mai multe dintre acestea, pe de altă parte, vor evita rozmarinul.
Ar trebui să încercați întotdeauna să scăpați în mod natural de dăunători și de bolile de pe rozmarin. Folosirea substanțelor chimice crește nivelul de toxine din grădină și ar trebui evitată dacă cultivați rozmarin pentru consum.