Ingrasamantul natural: Coaja de banana – ce trebuie sa stii

Bananele sunt bogate în minerale și pot fi folosite în diverse moduri în grădină și în legumicultura ecologică. Nu este nevoie să aruncați cojile de banane! Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea grădinii. Aflați cum să folosiți cojile de banane pentru plante și pentru îngrijirea solului.

De ce să folosiți cojile de banane ca îngrășământ?

La fel ca și pulpa de banană, coaja este un deșeu organic bogat în nutrienți. Uscat, poate fi folosit pentru a hrăni animalele, cum ar fi vitele, iepurii sau porcii. În plus, conținutul său de azot, împreună cu diverse minerale, îl face un îngrășământ de primă mână pentru îmbogățirea solului.

Beneficiile cojilor de banane

Coaja de banană conține multe elemente interesante pentru îngrijirea grădinii și a plantelor dumneavoastră.

Coaja de banană conține:

  • Până la 40% amidon
  • Aproximativ 30 % fibre alcătuite din celuloză, lignină și hemiceluloză.
  • O cantitate mare de proteine
  • Este foarte bogată în azot

După uscare, până la 9% din materialul care formează coaja de banană conține aceste proteine azotate celebre;

  • Vitamina A, vitamina B, vitamina C
  • săruri minerale, cum ar fi calciu, magneziu și potasiu
  • o cantitate semnificativă de mangan, cupru și antioxidanți

Utilizarea cojii de banană în procesul de compostare

Coaja de banană este un material organic bogat în potasiu, un nutrient natural care este foarte util pentru creșterea plantelor. Pe lângă potasiu, coaja de banană are capacitatea de a îmbunătăți calitatea compostului prin aportul suplimentar de magneziu și fier.

Aceste două minerale sunt elemente vitale care favorizează dezvoltarea microorganismelor implicate în procesul de compostare. Prin urmare, este recomandabil să se utilizeze aceste deșeuri ca îngrășământ.

Cel mai bine este să tăiați cojile de banane în bucăți mici pentru a accelera descompunerea. Cu toate acestea, ele pot fi aruncate direct într-un vermicomposter sau într-o grămadă de compost.

Prin compostare se eliberează o mare parte din azot, dar și fosforul necesar pentru ca plantele să formeze fructe. Pe de altă parte, florile folosesc aceleași elemente pentru a-și trezi culorile, pentru a-și spori capacitatea de a rezista la boli și pentru a stimula înrădăcinarea.

Îmbogățirea solului cu coji de banane

În afară de întreținerea regulată, pentru ca un compost să ajungă la maturitate este nevoie de o perioadă de uscare cuprinsă între 6 luni și 1 an. Cei care doresc să profite de substanțele nutritive furnizate de cojile de banane le pot folosi imediat ca îngrășământ natural.

Îmbogățirea solului înainte de cultivare

Iarna este anotimpul ideal pentru a folosi această metodă de pregătire a solului pentru primăvară. Plantele pot beneficia apoi de un îngrășământ „proaspăt și gata” în timpul primăverii.

  • Tăiați coaja de banană în bucăți mici.
  • Răspândiți reziduul rezultat pe sol.
  • Apoi se amestecă pentru a îngropa perfect bucățile în pământ.

De asemenea, este bine să folosiți coaja de banană pentru un trandafir. De fapt, această plantă are nevoie în mod constant de îngrășăminte pentru a înflori. Același lucru este valabil și pentru plantele lacome, cum ar fi vinetele și roșiile. Acestea pot beneficia de acest îngrășământ 100% organic.

Refacerea solului pentru o grădină de legume sau de flori

  • Tăiați coaja de banană în bucăți mici.
  • Se amestecă cu deșeuri alimentare, cum ar fi zațul de cafea și cojile de ouă.
  • Pulverizați reziduurile la baza plantelor.
  • Se amestecă, având grijă să nu se deterioreze tulpina sau rădăcina plantelor.

Reciclarea cojii de banană pentru a face un îngrășământ lichid

Utilizarea sucului de coajă de banană pentru a uda plantele? Plantele au nevoie de apă pentru a supraviețui. De aceea, este necesar să le udăm în mod regulat, mai ales în perioadele secetoase. De ce să nu folosim udarea pentru a le accelera creșterea? Pentru a face acest lucru, este suficient să introduceți anumiți nutrienți în apă:

  • Aruncați cojile de banane în mai multe găleți cu apă, suficient pentru udarea zilnică.
  • Se lasă cojile la macerat timp de 2 sau 3 zile.
  • Udați plantele cu această apă îmbogățită.

Grădina și plantele cu flori pot beneficia apoi de acest îngrășământ gratuit și eficient.

Unele persoane preferă să fiarbă cojile de banane în loc să aștepte două sau trei zile pentru a face acest tip de îngrășământ, dar adevărul este că prin fierbere se pierd multe dintre substanțele nutritive și, prin urmare, calitatea îngrășământului nu va fi cea mai bună.

Coajă de banană pentru răsaduri rezistente

Pentru ca răsadurile să fie suficient de viguroase și să reziste la toate stresurile, trebuie să fie hrănite corespunzător. În acest sens, ar trebui folosită și coaja de banană.

Înainte de a semăna semințele în grădină, ar trebui să se pună o coajă de banană la o adâncime oarecum mai mică, pentru a asigura nutrienții necesari pentru dezvoltarea viitoarei plante. În acest scop:

  • Săpați o groapă adâncă de aproximativ 5 cm, suficient de largă pentru a încăpea o coajă de banană.
  • Aplatizați coaja înainte de a o pune în gaură, lăsând partea galbenă exterioară cu fața spre pământ.
  • Puneți semințele deasupra cojii de banană.
  • Acoperiți cu suficient pământ, având grijă să permiteți o anumită ventilație.
  • Se udă cu multă apă

Prin această metodă, semințele se vor putea hrăni cu îngrășământul natural obținut din cojile de banane.

Utilizarea cojilor de banane ca repelent natural

Pentru a preveni devastarea plantelor de către insecte dăunătoare, cum ar fi afidele, utilizarea cojilor de banane este eficientă. De fapt, acesta emite un miros natural care sperie afidele. Pentru a profita de această proprietate:

  • Tăiați coaja de banană în bucăți.
  • Se împrăștie reziduul rezultat în partea inferioară a plantelor.
  • Acoperiți-le cu puțin pământ pentru a evita atragerea altor insecte.

Pentru o mai mare eficiență, este posibilă și ceruirea frunzelor plantelor cu interiorul unei coji de banană, frecând coaja de banană direct pe frunze, având grijă să nu le rupeți.

Afidele vor fi alungate, iar plantele pot profita de această lustruire pentru a se hrăni cu substanțele nutritive furnizate de coaja de banană. Frunzele vor fi mai strălucitoare și vor fi, de asemenea, revigorate cu vitamine.

Pastă fină din coajă de banană

Legumele din grădină adoră tulbureala din coji de banane. De exemplu, îngrășămintele din banane vor crește recolta de legume și fructe.

Pentru a face acest lucru, puneți câteva coji de banane într-un recipient și umpleți-l cu apă, acoperiți recipientul și lăsați cojile la macerat timp de 10 până la 15 zile, apoi strecurați amestecul. Materiile solide rămase pot fi puse în compost sau direct pe sol pentru a se descompune.

Pentru a utiliza pasta de banane, amestecați-o cu apă, folosind o parte de pastă la două părți de apă, și udați plantele cu ea o dată pe săptămână, seara. Acest îngrășământ lichid este asemănător cu cel menționat mai sus, dar mult mai concentrat.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button