Cum să cultivi ardei organic în ghiveci
Cultivarea ardeilor în ghiveci este o modalitate minunată de a vă bucura atât de ardei dulci, cât și de cei iuți. Descoperă cum să cultivați ardei în ghiveci pentru rezultate maxime, inclusiv sfaturi pentru cultivarea acestora și multe altele.
Pași pentru cultivarea ardeilor în ghiveci: Cultivarea ardeilor în ghiveci este o modalitate excelentă de a recolta produse de casă, chiar și atunci când spațiul este limitat.
Cu uneltele potrivite, plantele potrivite, lumina soarelui, îngrășăminte și apă, veți recolta o mulțime de ardei înainte să vă dați seama. Iată opt pași simpli pentru a cultiva ardei într-un ghiveci:
Alegeți un recipient mare
Ardeii au nevoie de spațiu pentru ca rădăcinile lor să se dezvolte, așa că alegeți un ghiveci cu un diametru de cel puțin 30 cm și o înălțime de cel puțin 20 cm.
O plantă tânără de ardei poate părea inițial mică într-un recipient atât de mare, dar va umple recipientul pe măsură ce crește.
Achiziționați un ghiveci cu găuri în partea de jos sau realizați găuri în propriul ghiveci pentru a asigura un drenaj adecvat.
Folosiți un ghiveci din plastic sau metal, mai degrabă decât unul de teracotă care se usucă rapid, mai ales că ardeii au nevoie de un sol umed în mod constant.
Umpleți ghiveciul cu un amestec organic pentru ghiveci.
Folosiți un amestec de pământ pentru ghiveci. Acesta se drenează mult mai bine decât pământul de grădină, ceea ce este esențial pentru ca ardeii să nu se înece.
Căutați un amestec de ghiveci natural, organic; acestea sunt special formulate pentru recipiente, cu nutrienți deja adăugați.
Un amestec bun pentru ghiveci va reține umiditatea și va oferi rădăcinilor plantei aerisire și nutrienți importanți.
Dacă nu aveți acces la cumpărarea unui amestec special pentru ghiveci, nu vă faceți griji, vă puteți crea propriul amestec.
Luați pământ obișnuit din grădina dvs. și amestecați-l cu resturi de tăiere, frunze uscate sau iarbă proaspăt tăiată, adăugați ¼ cană de nisip de râu și amestecați totul.
Acest pământ este ideal pentru ardei în ghiveci, deoarece nu se va compacta și apa nu va stagna, în plus, planta va obține nutrienți din resturile organice pe măsură ce se descompun în sol. Vezi: Ce este pământul pentru ghiveci și cum se prepară.
Însămânțarea și plantarea ardeilor în ghiveci
Începeți cu răsaduri, mai degrabă decât să folosiți pachete de semințe, pentru a optimiza sezonul de creștere. Ardeii sunt plante cu creștere relativ lentă, așa că uneori este mai avantajos să îi achiziționați din magazine sau pepiniere.
Cu toate acestea, dacă doriți să semănați singuri semințele de ardei, ar trebui să începeți la sfârșitul iernii. Germinați semințele într-un loc protejat de frig și expus la lumina directă a soarelui.
Așezați una sau două semințe per ghiveci și îngropați-le la 1 cm adâncime, acoperiți-le cu pământ și udați-le până când apa iese prin găurile de drenaj.
Mențineți solul umed. Odată ce planta atinge 10 cm înălțime, o puteți transplanta într-un ghiveci mai mare.
Fie că ați cumpărat-o sau ați germinat-o dumneavoastră, când o transplantați, încercați să o faceți în orele serii, pentru ca planta să nu sufere de pe urma căldurii din timpul zilei.
Amplasarea plantelor în aer liber
Cele mai multe soiuri de ardei provin din clime calde, așadar nu este surprinzător că ardeii prosperă în timpul lunilor de vară.
Se simt cel mai bine la temperaturi cuprinse între 20 și 28 °C în timpul zilei și între 15 și 20 °C pe timp de noapte.
Temperaturile prea ridicate sau prea scăzute nu sunt ideale pentru producția de ardei și pot cauza probleme la plante și fructe deformate. Prin urmare, asigurați-vă că plantați ardeii după data ultimului îngheț.
Ardeii iubitori de soare au nevoie de minimum șase ore de soare plin pe zi, deși este preferabil mai mult.
O terasă umbrită sau acoperită va da rezultate dezamăgitoare, la fel ca și cultivarea ardeiului în interior cu o lumină de creștere. Găsiți un loc însorit pentru a vă cultiva ardeii.
Udarea plantelor
Ardeii au nevoie de un sol constant umed, iar plantele din ghiveci necesită, în general, udări mai frecvente decât cele plantate în sol.
Planificați să udați zilnic, mai ales în mijlocul verii. Înainte de udare, verificați solul; veți ști că planta are nevoie de apă dacă primul centimetru de sol este uscat. Dacă nu este, nu udați, deoarece riscați să udați prea mult planta.
Udați dimineața devreme, înainte de prânz, deoarece udarea seara poate lăsa plantele umede prea mult timp și le poate predispune la boli cauzate de bacterii și ciuperci.
O cană de udat va funcționa bine, la fel ca și un furtun cu o duză de pulverizare netedă. Țintiți la baza plantei, nu la frunze.
Hrănirea ardeilor
Hrăniți cu un fertilizant natural, organic, destinat fructelor și legumelor, aplicându-l conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului (aproximativ la fiecare 7-14 zile). Hrănirea este deosebit de importantă în timpul înfloririi plantelor.
O altă modalitate foarte eficientă de a hrăni ardeii este folosirea compostului, puteți adăuga un strat de aproximativ 5 cm la fiecare 4-6 luni. În acest fel, plantele vor avea tot ce au nevoie. Vedeți: Cum să folosiți și să aplicați compostul în grădină și în grădina de legume.
Recoltarea ardeilor
Pentru a afla când ardeii dvs. sunt gata să fie recoltați, verificați eticheta de pe plantă pentru a vedea ce culoare ar trebui să aibă ardeiul la maturitate.
Ardeii pot fi culeși când sunt verzi sau lăsați pe plantă să se îngălbenească, să se portocalieze și apoi să se înroșească.
Îi puteți recolta când au oricare dintre aceste culori, dar rețineți că, cu cât sunt mai roșii, cu atât vor fi mai aromati.