Scorțișoara: Aliatul Natural pentru o Grădină Sănătoasă și Flori Viguroase

După ce veți descoperi cum se poate folosi pudra de scorțișoară pentru a menține sănătatea plantelor dumneavoastră, s-ar putea să vă gândiți de două ori înainte de a achiziționa produse chimice agresive pentru utilizare în grădină sau în grădina de legume. Scorțișoara este un fungicid natural eficient, ajutând la eradicarea ciupercilor care atacă rădăcinile plantelor, printre alte beneficii. Scorțișoara este ușor de găsit în supermarketuri, fiind disponibilă sub formă de pudră sau batoane, la un preț foarte accesibil. Descoperiți cum să folosiți scorțișoara în grădină și în grădina de legume.

Introducere

După cum știm cu toții, scorțișoara este un condiment foarte apreciat în bucătăriile noastre și în gastronomie. Provenind dintr-un copac tropical, Cinnamomum zeylanicum, originar din Sri Lanka (fostul Ceylon), în antichitate, scorțișoara era considerată mai valoroasă decât aurul. În zilele noastre, utilizarea sa (sub formă de batoane sau pudră) este foarte răspândită, fiind un aditiv minunat pentru aroma biscuiților, prăjiturilor, ceaiurilor, infuziilor și multe altele.

Utilizarea acestui condiment datează de mii de ani, atât în medicină, cât și în bucătărie. A fost folosit în medicina tradițională chineză, iar vechii egipteni îl foloseau și la îmbălsămarea mumiilor, deoarece este un excelent conservant.

În ceea ce privește proprietățile sale medicinale, scorțișoara poate fi benefică în caz de inapetență, greață, indispoziție, digestie lentă și dificilă, flatulență și diaree. Tradițional, scorțișoara este folosită la prepararea băuturilor pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii și gripei. Uleiul său esențial are o activitate antibacteriană și antifungică puternică, în special în tractul digestiv și urinar.

Infuziile de scorțișoară sunt, de asemenea, foarte apreciate și sunt folosite în tratarea plantelor și grădinilor, deoarece este un fungicid excelent și exterminator de dăunători, având utilizări surprinzătoare pentru a menține grădina și toate plantele sale sănătoase.

Beneficiile scorțișoarei asupra plantelor

Există numeroase beneficii ale scorțișoarei pentru plante. Iată care sunt cele mai importante:

Repară frunzele deteriorate.

Dacă planta ta are frunzele sau rădăcinile deteriorate, aplică puțin praf de scorțișoară pe zona afectată, astfel încât să poată începe procesul de vindecare. Alternativ, puteți prepara o infuzie de scorțișoară, o puteți pune într-o sticlă cu pulverizator și o puteți folosi ca spray.

Pentru infuzie aveți nevoie de:

1 linguriță de pudră de scorțișoară 1 pahar de apă fierbinte (aprox. 200 ml).

Mod de preparare:

Într-un borcan sau recipient, puneți scorțișoara și apa caldă, acoperiți și lăsați la infuzat timp de 8 ore. A doua zi, este suficient să strecurați printr-o strecurătoare fină, să transferați lichidul într-o sticlă cu pulverizator și să pulverizați pe tulpinile plantelor afectate.

Prevenirea ciupercilor sălbatice

Datorită proprietăților sale antifungice, pulverizarea scorțișoarei pe suprafața solului grădinii, livezii sau plantelor ajută la controlul dezvoltării ciupercilor nedorite.

Scorțișoara ca hormon de înrădăcinare

Scorțișoara este o opțiune excelentă pentru a accelera procesul de înrădăcinare a unei plante. Este mult mai accesibilă decât hormonii chimici de înrădăcinare și este cu siguranță o opțiune mai bună, deoarece nu conține substanțe chimice nocive.

Înainte de plantare, umeziți puțin ramura și aplicați scorțișoară pe vârful acesteia. Aceasta nu doar că o va proteja împotriva ciupercilor, dar va stimula și creșterea rădăcinilor.

Protejează răsadurile de boli

Proprietățile antifungice ale scorțișoarei o fac un instrument excelent pentru protejarea răsadurilor de putrefacție și boli.

Scorțișoara poate preveni un număr mare de boli care atacă răsadurile înainte sau după germinare și care pot provoca moartea acestora. Acestea pot fi cauzate de o serie de condiții fungice și de compoziția solului. Scorțișoara va ajuta la prevenirea acestor probleme prin eliminarea ciupercilor sau a altor amenințări, cum ar fi mucegaiul.

Dacă observați că plantele dvs. încep să se ofilească sau că frunzele lor se îngălbenesc rapid, preparați o infuzie de scorțișoară și pulverizați-o la baza plantelor.

Vindecă plantele bolnave sau rupte

Scorțișoara accelerează procesul de vindecare și va proteja planta de alte boli și răni. Dacă aveți o plantă bolnavă sau ruptă, presărați scorțișoară pe rană pentru a favoriza vindecarea și a preveni infecția fungică, sau pulverizați o infuzie de scorțișoară, dacă doriți.

Alungă animalele

Presărați scorțișoară de-a lungul perimetrului grădinii sau al grădinii de legume pentru a ține la distanță iepurii, veverițele și chiar cârtițele. Inhalarea scorțișoarei va irita mucoasele din nas și gură, fără a provoca daune permanente, dar le va descuraja să revină.

Ține furnicile la distanță

Furnicilor nu le place scorțișoara! Împrăștiați scorțișoară în jurul grădinilor, livezilor sau plantelor dumneavoastră pentru a le ține la distanță. Scorțișoara nu va ucide furnicile, dar le va ține departe. Presărați scorțișoară pe prag dacă acestea intră în casă, furnicile vor evita zona pentru că pur și simplu nu le place să treacă peste o linie de scorțișoară.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button