Sfaturi Practice pentru Compostare: De la Deșeuri la Îngrășământ Natural

Producerea propriului compost este o opțiune ecologică și convenabilă din punct de vedere economic, care poate duce, de asemenea, la o utilizare mai redusă a îngrășămintelor chimice. Dar știți cu adevărat cum să procedați? În acest articol vă arătăm cum să realizați compost acasă într-un mod foarte simplu. Crearea propriului compost organic va aduce o mulțime de beneficii pentru plantele dumneavoastră.

Mai întâi, să facem o mică introducere despre compost.

Ce este compostul și ce tipuri de compost există?

Compostul este ceea ce rămâne după ce a fost demarat un proces de compostare acasă. Acesta este procesul de descompunere și umificare a deșeurilor de materie organică, cum ar fi frunzele din grădină, iarba tăiată, resturile alimentare etc.

În funcție de metoda de compostare pe care ați adoptat-o, veți obține un tip diferit de compost, dar, în principiu, acesta poate fi clasificat în 3 tipuri:

  1. Compost proaspăt
  2. Compost pregătit
  3. Compost matur

Compostul proaspăt (2 până la 4 luni) este bogat în nutrienți, fiind excelent ca îngrășământ și pentru creșterea plantelor. Cu toate acestea, aveți grijă să nu-l aplicați direct pe rădăcini, deoarece acest compost este încă instabil.

Compostul pregătit (5-8 luni) este mai stabil, deoarece procesul de descompunere nu produce mai multă căldură. Pe de altă parte, este mai puțin potrivit pentru a fi utilizat ca îngrășământ imediat. Vă recomandăm să îl folosiți în livezi sau grădini ca îngrășământ înainte de însămânțare sau transplantare.

Compostul matur (12/18 sau 24 de luni) este de departe cel mai stabil. Prin urmare, este perfect pentru contactul direct cu rădăcinile sau semințele și ca sol pentru plantele în ghiveci sau chiar în cazul reîmpăduririi și replantării gazonului.

Cum se obține compostul cu un proces simplu de înțelegere și execuție

Am menționat că prin compost înțelegem produsul descompunerii accelerate, controlate de om, a substanțelor organice. Aceasta include și deșeurile de bucătărie, în principal resturi vegetale, coji de fructe, resturi de cafea și ceai, coji de ouă, cenușă de șemineu, etc.

Dar și deșeurile de grădină. De exemplu, crengi, iarbă, frunze uscate, flori ofilite, deșeuri de grădină. Evitați să puneți în compost plante care au semințe, altfel majoritatea vor rămâne în compost și când îl veți folosi vor crește peste tot.

Compostarea la domiciliu se poate realiza prin achiziționarea unor compostori speciali, accesibili.

Avantajele compostării

În primul rând, asigură închiderea corectă a ciclului deșeurilor. Compostarea la domiciliu previne ca o mulțime de „gunoaie” să ajungă la groapa de gunoi, ceea ce reduce costurile de eliminare și contribuie la reducerea poluării planetei. La finalul procedurii de compostare la domiciliu, vom avea la dispoziție un îngrășământ organic natural și gratuit.

Acesta poate fi folosit în grădină, în grădina de legume sau pentru plantele din ghiveci, în locul îngrășămintelor chimice poluante. Astfel, se vor economisi bani prin limitarea achiziționării de soluri, substraturi și îngrășăminte chimice. În același timp, vom reduce poluarea aerului cauzată de arderea acestor deșeuri, evitând, de asemenea, infiltrarea levigatului în sol.

Compostul eliberează treptat în sol elementele esențiale pentru dezvoltarea plantelor, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul, printre altele.

Ce este compostabil și ce nu este?

Oricine dorește să înceapă compostarea la domiciliu trebuie să acorde atenție în primul rând la ceea ce se pune în compostor.

Deșeurile de bucătărie și de grădină menționate mai sus sunt bune, la fel și alte materiale biodegradabile. Printre acestea se numără hârtia neacoperită, cartonul, rumegușul și așchiile de lemn netratat.

Atenție, toate obiectele din sticlă, plastic și metal, țesăturile sintetice, substanțele chimice, medicamentele expirate, hârtia acoperită și așternutul pentru câini și pisici trebuie evitate cu totul.

Cu mare atenție, se pot adăuga, de asemenea, resturi de alimente de origine animală și alimente gătite, în cantități mici. Același avertisment se aplică și frunzelor de plante rezistente la degradare (magnolie, castan, ace de conifere etc.).

Compostarea în straturi

Cea mai răspândită metodă de compostare este, fără îndoială, cea în grămezi sau straturi. Aici trebuie să alegem locuri accesibile tot timpul anului, care să poată fi irigate și care să fie la umbra copacilor care își pierd frunzele iarna.

Iarna, trebuie permisă radiația solară, în timp ce vara, lumina soarelui trebuie atenuată. Plasarea de lemn mărunțit sub grămadă (10-15 cm) este o altă bună practică pentru a preveni formarea de noroi în lunile de iarnă.

Înălțimea minimă a grămezii ar trebui să fie de 50-60 cm pentru a reține căldura și a asigura activitatea microbiană. Cu toate acestea, nu ar trebui să depășească 1,5 metri, altfel materialul se poate compacta sub greutatea sa.

Cea mai bună modalitate în timpul verii este forma trapezoidală. Aceasta permite ca precipitațiile să fie absorbite în mod adecvat și ca apa evaporată să fie înlocuită. Iarna, dimpotrivă, este o bună practică să se folosească forma triunghiulară, pentru a evita acumularea excesivă de ploaie în interiorul grămezii.

Secretele unei bune compostări

Secretul unei compostări reușite constă în amestecarea corectă a deșeurilor. Această activitate este fundamentală pentru a permite activitatea adecvată a microorganismelor și pentru a evita apariția fenomenelor de putrefacție, cu mirosurile neplăcute care decurg de aici.

În practică, este necesar să se realizeze o stratificare corectă, alternând deșeurile mai umede și mai azotate (tunsul ierbii și deșeurile de bucătărie) cu deșeurile mai uscate și mai carbonice (crengi mărunțite, cartoane rupte, așchii de lemn, frunze uscate, paie etc.), care garantează o bună porozitate și o bună alimentare a grămezii cu oxigen.

Conținutul inițial de apă trebuie să fie cuprins între 45 și 65%, iar în ceea ce privește raportul corect azot-carbon, este bine de știut că pentru fiecare gram de azot este nevoie de 20-30 de grame de carbon.

Pentru a asigura un aport corect de umiditate, grămada poate fi acoperită, în perioadele ploioase, cu materiale precum „țesături nețesute” sau foi de iută, straturi de 5-10 cm de frunze și paie. În acest fel, apa poate fi reținută fără a compromite circulația aerului. Acoperirea poate fi utilă și pentru a proteja grămada de uscarea excesivă în timpul lunilor de vară.

Un alt aspect care nu trebuie subestimat pentru o compostare reușită este oxigenarea adecvată. Aceasta este esențială pentru bacteriile care se biodegradează în condiții aerobe.

Pentru un schimb de aer adecvat, este deci necesar să nu se comprime materialul din grămadă și să se întoarcă periodic cu o furcă, operațiune care se va repeta frecvent.

Metoda de fertilizare

O alternativă la grămadă sau straturi poate fi fertilizarea. Aceasta constă într-o groapă săpată în sol în care sunt depozitate deșeurile organice. În acest caz, însă, pot apărea probleme din cauza tendinței de a acumula prea multă apă, mai ales în cazul unui substrat care nu este impermeabil.

O altă problemă tipică este schimbul insuficient de oxigen cu exteriorul de către materialele depuse pe fund.

Cei care aleg acest sistem ar trebui să ia câteva măsuri de precauție. Printre acestea se numără introducerea unor țevi de drenaj, un strat de pietriș sau o platformă sub materialul organic așezat în groapă.

Aceiași palete pot fi folosite și pentru a separa deșeurile de peretele gropii, pentru a asigura un bun schimb de aer.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button