Cum să plantezi, să cultivi și să îngrijești Lalelele
Cu puțină planificare și îngrijire, vă puteți bucura de un spectacol de lalele îndrăznețe, vesele și de lungă durată în fiecare primăvară. Aflați cum să cultivați lalelele în mod organic și cum să le îngrijiți.
Introducere
Există ceva mai vesel decât o mare expoziție de lalele înflorite primăvara? După o iarnă lungă și friguroasă, masele de flori colorate sunt o priveliște încântătoare. Aceste sfaturi și trucuri vă vor ajuta să creați și să vă bucurați de o expoziție de lalele de lungă durată în propria grădină.
Unde se plantează lalelele
Lalelele necesită soare plin pentru a se dezvolta cât mai bine, ceea ce înseamnă cel puțin 6 ore de lumină directă și strălucitoare pe zi. De asemenea, ele preferă solul cu drenaj rapid și, prin urmare, reprezintă o completare excelentă pentru grădinile de piatră.
Când se plantează lalelele
Bulbii de lalele ar trebui să fie plantați toamna, după ce solul s-a răcit în urma sezonului de creștere din vară.
Verificați temperatura solului cu un termometru de sol și plantați când temperatura este de 15 grade Celsius.
Lalelele necesită o perioadă de răcire pentru a înflori. Dacă intenționați să cultivați lalele în zone unde temperatura solului nu scade sub 15 grade Celsius timp de cel puțin 12 săptămâni, cumpărați bulbi răciți în prealabil.
Cum se pregătește solul
Pregătiți zona de plantare a lalelelor amestecând pământul de grădină cu compost, mulci sau cu un îngrășământ organic.
Nutriția oferită va ajuta lalelele să dezvolte un sistem radicular sănătos în toamnă, ceea ce este esențial pentru o înflorire excelentă în primăvară.
Puteți adăuga, de asemenea, pietriș mic pentru a îmbunătăți drenajul solului dacă acesta este prea compact.
Cultivarea lalelelor în grădină
Lalelele trebuie să fie plantate într-un loc însorit și într-un sol cu drenaj excelent. Plantați bulbii toamna, pentru ca aceștia să înflorească primăvara.
Înainte de a planta bulbii, pregătiți solul prin adăugarea de compost sau a unui îngrășământ organic.
Pentru rezultate optime, plantați lalelele în grupuri de 10 sau mai multe. Plantați fiecare bulb la o adâncime de 10 cm, cu vârful ascuțit în sus. Bulbii pot fi plantați aproape unul de celălalt.
Udați bine lalelele în momentul plantării și din nou primăvara, când încep să crească.
Cultivarea lalelelor în ghiveci
Lalelele sunt ușor de cultivat în ghiveci. Ca și în cazul plantării în sol, este recomandat ca bulbii să fie plantați la o adâncime de cel puțin 10 cm, așadar alegeți un ghiveci cu o înălțime de cel puțin 15-20 cm.
Plasați bulbii cu capătul ascuțit în sus în ghiveci (îi puteți așeza bine). Acoperiți-i cu amestec pentru ghiveci și udați-i generos.
Înainte de primul îngheț din zona dumneavoastră, mutați recipientul într-un loc răcoros și uscat, care să mențină o temperatură de aproximativ 4 grade Celsius pe parcursul iernii.
Când observați că lalelele încep să răsară, mutați recipientul într-un loc însorit și udați solul. Începeți udarea regulată de îndată ce observați apariția frunzelor verzi.
Îngrijirea lalelelor
Udarea
Udați lalelele imediat ce le plantați, asigurându-vă că fiecare zonă de plantare este bine udată. Udați o dată pe săptămână în prima lună după plantare, apoi lăsați plantele în pace până la primăvară. Reîncepeți udarea primăvara, când frunzele încep să apară.
Hrănire
După ce florile s-au ofilit, adăugați în sol îngrășământ organic sau compost, ceea ce va promova creșterea frunzelor, permițând astfel bulbilor să stocheze nutrienți pentru sezonul de creștere următor.
Hrăniți pentru ultima dată în fiecare an, la sfârșitul toamnei (aproximativ în aceeași perioadă în care ați planta bulbi noi).
Cum se taie florile de lalea
Tăiați lalelele cât timp mugurii sunt încă strânși. Petalele pot avea o nuanță verzuie, dar ar trebui să puteți identifica ce culoare vor avea florile.
Așezați-le într-o vază curată, umplută cu apă la temperatura camerei. Lalelele vor continua să „crească” (tulpinile se vor alungi) după ce sunt tăiate și aduse în interior.
Dacă tulpinile devin prea lungi, tăiați doar câțiva centimetri din partea de jos a tulpinilor la fiecare două zile. De asemenea, lalelele tăiate vor rezista mai mult dacă schimbați apa o dată la două zile.
Ce trebuie să faceți după ce lalelele au înflorit
În majoritatea grădinilor, cea mai bună înflorire a lalelelor va fi primăvara care urmează imediat după toamna în care au fost plantați bulbii.
Pentru a încuraja lalelele să revină an de an, tăiați tulpina florală la baza plantei odată ce florile încep să se ofilească.
Hrăniți bulbii așa cum este descris mai sus, opriți udarea după ce aceștia au intrat în repaus și tăiați frunzele când acestea devin complet maro.