Cum se cultivă mazărea în mod organic

Aflați cum să plantați și să vă cultivați propria mazăre în acest ghid de cultivare util. Uitați de mazărea congelată sau conservată, nimic nu se compară cu gustul super-dulce al mazărei proaspăt recoltate, fragedă, cultivată în casă. De aceea, în acest articol vă arătăm cum să cultivați mazărea în mod organic.

Cum să crești mazărea acasă

Plantați mazărea la 3 cm adâncime, în sol fertil, din primăvară până la mijlocul verii. Țineți plantele tinere cu bețe pentru a le susține creșterea și hrăniți-le săptămânal cu un îngrășământ bogat în potasiu odată ce apar florile. Recoltați mazărea după aproximativ trei luni.

Cum să crești mazărea din semințe

Semănați mazărea la începutul primăverii, fie în ghiveci, fie în sol direct. Pentru recolte mai timpurii, semănați toamna sau la sfârșitul iernii (aveți în vedere că puteți suferi pierderi din cauza frigului sau a șoarecilor).

Alegeți un loc însorit, bine drenat. Înainte de plantare, adăugați mult compost de grădină, gunoi de grajd bine descompus pentru a îmbunătăți solul.

Folosiți o sapă sau o lopată pentru a face un șanț puțin adânc, de aproximativ 22 cm lățime și 3 cm adâncime. Semănați mazărea în două rânduri paralele, distanțând semințele la o distanță de aproximativ 10 cm. Acoperiți semințele cu pământ, udați bine și etichetați rândul. Răsadurile ar trebui să apară în una sau două săptămâni.

De asemenea, puteți să semănați plantele în interior, toamna, pentru a împiedica dăunătorii să mănânce semințele. O modalitate simplă de a vă asigura că rândul este drept este să semănați într-o secțiune de jgheab.

O alternativă la plantarea mazărei în aer liber este cultivarea plantelor sub acoperiș. În acest fel, le puteți planta imediat ce aveți spațiu disponibil și există mai puțin risc ca șoarecii sau alți dăunători să lase găuri în rânduri.

Întreținere

Pentru a împiedica plantele să atinga solul, puneți suporturi cât sunt tinere. Mazărea se cațără cu ajutorul unor lăstari numiți tendoane, care se înfășoară în jurul a aproape orice intră în contact cu ele, așa că alegeți suporturi suficient de subțiri pentru ca tendoanele să se poată înfășura.

Ramurile mari, cunoscute sub numele de bețe de mazăre, sunt alegerea tradițională, dar un rând de plase este o alternativă bună.

Recoltarea mazărei

Mazărea ar trebui să fie gata de recoltare la aproximativ trei luni de la plantare. Recoltați mazărea atunci când începe să dea semne de formare în interiorul păstăilor. Alte tipuri sunt gata atunci când păstăile sunt umflate.

Se culeg păstăile de la baza plantei în sus, deoarece cele mai joase păstăi sunt cele mai coapte. Folosiți două mâini pentru a nu deteriora planta atunci când o desfaceți.

Cum să păstrați mazărea

Mazărea are cel mai bun gust dacă este culeasă și folosită imediat, dar se păstrează o săptămână în compartimentul pentru salate din frigider. Dacă aveți un surplus, le puteți congela.

Boli și dăunători

Molia mazărei poate provoca o infestare urâtă de viermi, dar riscul este redus prin plantarea la începutul primăverii.

Puteți, de asemenea, să acoperiți culturile cu o plasă de horticultură sau o plasă fină imediat ce transplantați răsadurile sau le vedeți răsărind.

În cazul în care melcii reprezintă o problemă, încercați inelele de cupru, barierele de nisip sau controlul biologic. Mazărea se cultivă cel mai bine în ghivece mari, dar trebuie să fie bine udată.

Sfaturi pentru cumpărarea semințelor de mazăre

Există multe varietăți de mazăre, de la cele mai mici plante până la cele care au peste 2 metri înălțime. De asemenea, diferite soiuri pot fi semănate în diferite perioade ale anului, așa că asigurați-vă că cumpărați mazărea potrivită pentru parcela și sezonul dumneavoastră.

Semințele de mazăre sunt disponibile într-o gamă largă de centre de grădinărit și pepiniere, magazine online și chiar supermarketuri.

Verificați semințele pentru a vedea dacă sunt mucegăite, moi și dacă sunt deteriorate de plante sau dăunători. Cultivați doar cele mai sănătoase exemplare pentru cele mai bune recolte.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button