Cum să crești căpșuni în ghivece și îngrijirea lor

Cultivarea căpșunilor (Fragaria) în ghivece și coșuri suspendate este o modalitate ușoară de a vă bucura de fructe foarte dulci. Plantele de căpșuni sunt compacte și perfecte pentru spații mici, cum ar fi ghivecele, jardinierele și coșurile. Cultivarea căpșunilor în ghiveci este, de asemenea, o modalitate bună de a evita dăunătorii sau bolile bacteriene și fungice. Să vedem cum se face.

Tipuri de ghivece pentru căpșuni

Căpșunile au rădăcini superficiale, așa că nu are rost să aveți un recipient adânc în care să le cultivați, deoarece ar fi o risipă de pământ pentru ghiveci.

De obicei, căpșunile se dezvoltă bine în turnuri clasice de căpșuni cu buzunare mici, cu câte o plantă pe buzunar. Sau, un ghiveci tipic cu diametrul de 30-35 cm poate conține două-trei plante.

Desigur, puteți planta într-un recipient mai mic de 15-20 cm pentru o singură plantă, dar ghivecele mai mici se vor usca mai repede și vor trebui udate mai des, așa că țineți cont de acest lucru.

Pământul pentru ghiveci

Folosiți un amestec universal de bună calitate, fără turbă. Nu vă sfătuim niciodată să folosiți pământ de grădină, deoarece într-un recipient acesta va fi compactat și se va scurge greu, ceea ce nu va fi pe placul căpșunilor.

Plantele de căpșuni preferă un amestec cu drenaj liber, ceva care să rămână suficient de umed, dar niciodată înecat.

Se recomandă să umpleți ghivecele cu un amestec 50-50 de pământ de calitate superioară și compost.

Puteți aplica, de asemenea, o hrană lichidă mai bogată în potasiu la intervale regulate, cum ar fi un îngrășământ pentru roșii la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere.

Cultivarea căpșunilor în ghiveci

Plantați-le astfel încât rădăcinile să fie acoperite, dar coroanele să fie chiar deasupra solului. Coroana este tulpina scurtă și groasă în care frunzele apar în partea superioară, iar rădăcinile în partea inferioară.

Fixați-le bine. Dacă coroana se înclină într-o parte, îndreptați-o spre marginea recipientului. În acest fel, plantele vor crește peste margine, atârnând în afara recipientului pentru a profita la maximum de spațiul disponibil.

Puteți să le amplasați la o distanță mai mică decât ar trebui să fie în pământ, la o distanță de aproximativ 15-20 de centimetri între ele.

Ultimul lucru care trebuie adăugat este un strat de paie. Paiele vor ridica frunzele, fructele și florile deasupra amestecului de ghiveci.

Acest lucru va ajuta la menținerea curățeniei și va asigura că nu se depun pe suprafața umedă a amestecului, ceea ce ar putea duce la putrezire.

Paiele ajută, de asemenea, la umbrirea amestecului pentru ghiveci, astfel încât păstrează umiditatea mai mult timp și menține rădăcinile puțin mai reci.

Puneți paie în jurul bolților, asigurându-vă că frunzele se ridică deasupra lor și nu sunt îngropate. Dacă nu puteți procura paie, puteți folosi așchii de lemn sau orice altceva care să mențină partea superioară uscată.

În cele din urmă, udați până când apa se scurge prin găurile de scurgere din ghiveci. Udați în mod regulat pentru a menține amestecul umed.

Udați bine și puneți ghiveciul în plin soare: cel puțin 6-8 ore de lumină directă a soarelui în fiecare zi. Dacă cultivați căpșuni într-un coș suspendat, evitați să îl atârnați într-o zonă cu vânt.

Îngrijirea căpșunilor în ghiveci

Udarea

Udați în mod regulat, mai ales când plantele sunt în perioada de fructificare, pentru a asigura o bună calitate a fructelor. Cu toate acestea, nu le udați prea mult.

Dacă nu sunteți sigur că ghiveciul dvs. are nevoie de udare, băgați degetul în pământ pentru a vedea dacă este încă umed la aproximativ doi centimetri adâncime. Solul umed înseamnă că nu este nevoie de udare. Solul uscat înseamnă că este timpul să udați.

Îngrășământul

Mie îmi place să aplic un îngrășământ organic cu eliberare lentă atunci când plantez, dar puteți folosi și un îngrășământ organic lichid la fiecare două-trei săptămâni în timpul sezonului de vegetație (citiți instrucțiunile de pe ambalaj pentru instrucțiuni specifice).

Tăiați stolonii

Unele soiuri de căpșuni produc o mulțime de stoloni care arată grozav atunci când cad în cascadă pe marginea ghiveciului, dar care epuizează planta de energie, reducând producția.

Tăiați stolonii cu o foarfecă ascuțită de mână atunci când apar, pentru a încuraja producția maximă de fructe.

Îndepărtați-le pe cele care apar în primul an și, dacă puteți, evitați să lăsați să crească prea multe în al doilea an. Prin îndepărtarea lor, veți încuraja plantele să se concentreze asupra creșterii, îmbunătățirii și stimulării.

Protejați recolta de fructe

Căpșunile cultivate în containere suferă mai puțin de dăunători, boli și chiar de păsări decât plantele cultivate în sol, dar asta nu înseamnă că nu se pot întâmpla.

Supravegheați-vă plantele și, dacă păsările devin o problemă, acoperiți ghivecele sau coșurile cu o plasă pentru păsări.

Îngrijirea căpșunilor în timpul iernii

Plantele de căpșuni nu iernează în aer liber. Puteți muta ghivecele într-un loc adăpostit, cum ar fi un garaj sau un subsol neîncălzit.

Verificați la fiecare câteva săptămâni pentru a vedea dacă solul s-a uscat și udați la nevoie. De asemenea, puteți să le scoateți din recipient și să le puneți într-un loc in grădină pentru a ierna. Mulciți-le cu paie sau frunze mărunțite pentru o protecție suplimentară.

Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre cultivarea căpșunilor direct în grădină, nu doar în ghivece, puteți consulta acest link. Cultivarea căpșunilor în grădină poate necesita metode diferite de îngrijire și poate oferi avantaje diferite față de cultivarea lor în ghivece.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button