Sfaturi pentru înmulțirea plantelor prin butași (tulpini)

Înmulțiți-vă singuri plantele, este distractiv și rentabil. Descoperiți una dintre cele mai comune metode de reproducere a plantelor. Vom vedea cum se fac butași pentru a înmulți plantele prin tăierea tulpinilor. Este posibil să faceți butași din aproape orice plantă pe care o doriți. Înmulțirea plantelor prin tulpini este destul de ușor de realizat.

Ce este o tăiere?

Un butaș este rezultatul tăierii unei ramuri sau a unei tulpini care urmează să fie înmulțită printr-o tehnică de înmulțire a plantelor. Principiul este simplu: luăm o bucată de plantă pe care o vom replanta, astfel încât aceasta să dezvolte noi rădăcini și să dea naștere unei noi plante.

Diferitele tehnici de tăiere

Tăierea tradițională

Se desfășoară din primăvară până în toamnă. Este cea mai frecventă tehnică utilizată pentru plantele perene, arbuști sau arbori.

  1. Se ia o tulpină nealiniată de 10-15 cm lungime de la un copac sau arbust.
  2. Îndepărtați frunzele de pe jumătatea inferioară a tulpinii.
  3. Plantați această tulpină într-un amestec de pământ și nisip.
  4. Păstrați solul umed, astfel încât să se dezvolte rădăcini noi.
  5. După câteva luni sau atunci când planta dă semne de frunze noi, puteți să o transplantați în pământ sau în ghiveci.

Tăierea pentru apă

Acest lucru se face primăvara sau vara. Este o tehnică utilizată pentru plantele de interior și pentru unele plante de exterior, cum ar fi oleandrul sau salcia.

  1. Se ia o tulpină nealiniată de 10-15 cm lungime.
  2. Îndepărtați frunzele de pe jumătatea inferioară a tulpinii.
  3. Puneți tulpina într-un pahar cu apă.
  4. Așteptați să apară mai multe rădăcini
  5. Transplantați într-un ghiveci sau în pământ atunci când sunt vizibile suficiente rădăcini.

Tăierea dintr-o tulpină secundară

Se desfășoară din primăvară până în toamnă. O soluție ideală pentru plantele lemnoase, cum ar fi rozmarinul, glicina, arbuștii și copacii.

  1. Se îndepărtează o tulpină secundară, păstrând o porțiune (1 cm) din tulpina principală din care provine.
  2. Plantați tulpina într-un amestec de pământ și nisip.
  3. Dacă sunt menținute umede, din butuc se vor dezvolta rădăcini noi.
  4. După câteva luni, se transplantează în pământ.

Tăierea dintr-o tulpină secundară putin mai lunga

Se efectuează în timpul verii și la începutul toamnei. Tehnica este destul de asemănătoare cu tăierea dintr-o tulpină secundară, cu excepția faptului că porțiunea principală a tulpinii trebuie să aibă o lungime de cel puțin 1,5 cm. Este recomandat pentru plantele cu rădăcini cu creștere lentă, cum ar fi vița-de-vie sau socul.

Cel mai bun moment pentru a realiza butași

Efectuarea butașilor este o operațiune delicată – unele plante sunt, totuși, mai ușor de înmulțit decât altele – care trebuie făcută la un anumit moment. De fapt, momentul tăierii depinde de speciile de plante pe care doriți să le înmulțiți, dar și de tipul de tăiere, deoarece există diferite metode mai mult sau mai puțin cunoscute.

Cel mai bun moment pentru a face butași și a înmulți plantele este în timpul lunii în descreștere, când seva plantelor tinde să coboare spre rădăcini, astfel încât acest fenomen facilitează înmulțirea plantelor.

Știind că tehnica cea mai clasică constă în prelevarea unui fragment de plantă și apoi plantarea lui într-un substrat, acesta trebuie tăiat din planta originală când este tânără și are cel puțin trei noduri, pe o lungime de 10-15 cm. Acest lucru este cunoscut sub numele de butași semi-deschiși (baza plantei este tare, dar vârful este încă în creștere).

Tăierea se poate face, de asemenea, toamna, dar și iarna și primăvara devreme, cu lemnul tare, latent. În acest caz, butașii se numesc butași de lemn uscat.

Nu uitați să lăsați butașii la umbră până când încep să crească frunze noi, în acel moment puneți-i la umbră parțială, astfel încât să nu sufere prea mult și să prindă putere, după ce au deja multe frunze noi și au crescut puțin, îi puteți transplanta în locul dorit.

Plante care pot fi înmulțite

Puteți tăia plante perene, arbuști, arbori, plante cățărătoare, plante de apartament, plante suculente. Majoritatea plantelor pot fi înmulțite prin butași. Dacă nu este posibil, se poate întotdeauna să semănați sau să stratificați.

Utilizarea hormonilor naturali pentru butași

Înainte de a planta butașul în amestecul de sol și nisip, este o idee bună să înmuiați partea inferioară a tulpinii în hormonul de tăiere pentru a ajuta tulpina să se refacă și să înceapă să înrădăcineze. Dar, indiferent de opțiunea pe care o alegeți, doar o cantitate mică de produs ales trebuie aplicată la capătul inferior al tulpinii. Iată câteva rețete de casă pentru a vă face proprii hormoni de butași naturali:

O soluție pe bază de salcie prin înmuierea tulpinilor de salcie în apă: se toarnă apă clocotită într-un recipient și se adaugă tulpinile/ramurile de salcie. Dacă se lasă la infuzat timp de 24 de ore, apa se va îngroșa și de asta avem nevoie. Apoi se filtrează și se pune amestecul într-o sticlă. Soluția se va păstra timp de două luni într-un loc răcoros.

O altă soluție foarte eficientă este să faceți înrădăcinarea cu linte: lăsați câteva linte la înmuiat peste noapte, a doua zi ar trebui să vedeți că încep să germineze, acesta este un semn bun, deoarece avem nevoie ca lintea să germineze, ceea ce ne va ajuta să accelerăm procesul de înrădăcinare a butașilor noștri. Zdrobiți lintea cu apa în care a fost înmuiată și veți obține un lichid oarecum gros, pe care îl puteți folosi pentru a înmuia butașii și a-i planta.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button