Sempervivum, o plantă suculentă ușor de cultivat care produce flori strălucitoare

Sempervivums sunt plante suculente veșnic verzi care aparțin familiei Crassulaceae. Foarte rezistente și foarte ușor de cultivat, au o formă specială care poate pune în valoare orice colț de grădină, balcon sau casă.

Caracteristici ale Sempervivum

Termenul Sempervivum se referă la aproximativ 40 de specii care cresc în stare sălbatică în multe regiuni din Europa, dar și în părți din Asia și Africa.

Aceste plante sunt destul de rezistente și pot crește în cele mai variate condiții climatice. Prin urmare, nu sunt pretențioase pentru cultivarea în ghiveci sau în grădină.

Să vedem cum arată, analizând caracteristicile pe care diferitele specii le au în comun.

Toate speciile au o rozetă – de dimensiuni diferite – formată din numeroase frunze cărnoase. Culoarea rozetelor poate varia: verde deschis, roșiatică, violacee. Uneori, acestea au la vârfuri nuanțe care creează un efect decorativ atractiv.
După înflorire, care are loc primăvara/vara, florile mor, lăsând loc unor noi exemplare.

Florile, destul de aspectuoase, pot fi de diferite culori: de obicei, sunt roz sau roșii, dar există și exemplare galbene sau albe.

Sempervivum – Etimologie

Din latinescul „semper” și „vivus”, referirea este, evident, la marea capacitate de a se adapta în orice fel de condiții, chiar și în cele mai nefavorabile.

Soiuri

Aproximativ 40 de specii aparțin genului Sempervivum și cresc în stare sălbatică în multe regiuni din Europa, precum și în părți din Asia și Africa. Printre altele, se întâmplă adesea ca mai multe specii să se hibridizeze între ele. Prin urmare, este un gen în continuă evoluție.

În cele ce urmează, vom face o scurtă trecere în revistă a celor mai comune specii.

Sempervivum arachnoideum

Această specie este răspândită în zonele muntoase din Italia și din sudul Europei. Coroana centrală creează o masă pufoasă formată din numeroase smocuri albe care seamănă cu o pânză de păianjen. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că acest soi este denumit în mod obișnuit și „Sempervivum ragnateloso”.

Frunzele cărnoase, ascuțite, sunt acoperite cu peri groși. Florile sunt roz, mai închise în partea centrală. Ele apar vara, dar au o durată scurtă de viață. Este o varietate foarte rezistentă: în natură crește chiar și pe stânci și pe terenuri stâncoase. Prin urmare, pentru cultivarea acasă, nu sunt necesare substraturi speciale sau deosebite.

Sempervivum dolomiticum

Un soi foarte rezistent, care crește în zonele montane. Rezistă foarte bine la îngheț și la iernile lungi. Minunatele flori roz sau purpurii apar la sfârșitul lunii iulie. Are o înălțime maximă de 50 cm. Rozeta centrală, formată din frunze cărnoase acoperite cu un puf ușor, are un diametru de cel mult 4-5 cm.

Datorită rusticității sale, este un soi potrivit pentru orice grădină.

Sempervivum tectorum

Simbol al forței, este răspândit în Europa în zonele muntoase până la 3000 de metri altitudine. Acest soi se adaptează foarte ușor la orice mediu și nu se teme nici de temperaturile negative, nici de căldura toridă. În ciuda dimensiunilor sale mici, este apreciat pentru frunzele sale distincte în două culori: verde cu nuanțe care devin aproape negre. Cel mai bine este să o cultivați în zone însorite foarte frumoase, deoarece se teme foarte mult de umiditate.

Conform credințelor vechilor romani, această plantă proteja casele de fulgere și incendii; de aceea, era cultivată pe acoperișurile caselor.

Sempervivum tomentosum

Soi care nu depășește 30 cm în înălțime, cu frunze cărnoase, aplatizate, care formează rozete mici. Culoarea predominantă este verde, dar pot fi prezente și nuanțe – mai mult sau mai puțin întunecate – care uneori tind spre roșu. Florile, cu o medie de 10 petale, sunt de un roz intens și încep să înflorească vara și durează până toamna.

Sempervivum grandiflorum

Soiul se caracterizează prin flori foarte mari: cu un diametru de aproximativ 5 cm, acestea pot avea până la 16 petale galbene, adesea cu pete roșii. Frunzele cărnoase și ascuțite emană un miros puternic de rășină. Acestea sunt verzi și au o pată roșie-maronie la vârf.

Varietate deosebit de potrivită pentru a fi inclusă în straturi de flori sau în ghivece mari împreună cu alte plante suculente.

Sempervivum sosnowskyi

Caracterul distinctiv al acestui soi constă în rozetele mari de aproximativ 10 cm. Frunzele cărnoase sunt de un frumos verde strălucitor, cu nuanțe marginale roșiatice. Frumoasele flori albe, roz sau verzui înfloresc din mai până în noiembrie.

Sempervivum sosnowskyi are țesuturi „suculente” speciale care pot stoca cantități mari de apă.

Când înflorește Sempervivum

Vara, pe vârful rozetei formate de frunzele cărnoase, apare o floare destul de arătoasă, de obicei de culoare roz. Uneori apar și flori albe sau galbene.
Odată ce înflorirea s-a încheiat, rozeta moare, lăsând un spațiu gol care va fi umplut de alte rozete mici.

Cum să ai grijă de Sempervivum

Acestea sunt plante care nu necesită o îngrijire specială. Sunt, de fapt, foarte ușor de cultivat și pot supraviețui chiar dacă sunt neglijate pentru perioade destul de lungi.

Să aruncăm o privire asupra câtorva precauții de bază pentru a asigura bunăstarea și creșterea înfloritoare a acestor plante.

  • Expunere: Pentru toate speciile, cea mai bună expunere este soarele deplin. Cu toate acestea, în mijlocul verii, în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei, este recomandabil să aibă și puțină umbră.
  • Clima: Pot supraviețui chiar și la temperaturi foarte scăzute. Unele soiuri, de fapt, trăiesc perfect în climatul aspru de munte.
  • Sol: substratul ideal este fertil și ușor. Evitați solurile argiloase. Pentru cultivarea în ghivece, folosiți un amestec de nisip și turbă.
  • Fertilizare: din aprilie până în septembrie, la fiecare 15-20 de zile, se administrează îngrășământ lichid specific pentru plante suculente. Umeziți puțin solul în prealabil. În timpul sezonului rece, limitați fertilizarea la o dată pe lună. Alternativ, o doză de îngrășământ granular cu eliberare lentă de două ori pe an, la începutul primăverii și la începutul toamnei, poate fi suficientă.
  • Udare: în timpul perioadei de vegetație, se udă la fiecare 4 zile, dar nu exagerați cu cantitățile și evitați îmbibarea cu apă. Nu mai udați în timpul iernii.
  • Tunderea: nu necesită o tăiere adecvată. Pur și simplu îndepărtați părțile uscate și/sau deteriorate.

Daca doresti sa plantezi Sempervivum

Pentru cultivarea în grădină, acestea sunt perfecte ca acoperire a solului. Printre altele, acestea au o rată de creștere ridicată. De asemenea, sunt potrivite pentru grădinile de piatră, deoarece pot crește chiar și pe pietre.

Pentru cultivarea în ghivece, folosiți recipiente cu găuri de drenaj pe fund, pământ de ghiveci specific pentru plante suculente și, în plus, puneți un strat de argilă expandată pe fundul ghiveciului pentru a proteja rădăcinile de contactul cu excesul de apă.

În orice caz, optați pentru poziții foarte bine însorite.

Cum se reproduce Sempervivum

Sunt posibile două tehnici de înmulțire:

  • prin semințe
  • prin butași

Atunci când se optează pentru tehnica butașilor, este recomandabil să se selecteze cele mai tinere rozete, cele care apar de obicei la capetele plantei. Acestea trebuie să fie luate și apoi plantate imediat într-un sol foarte ușor.

Dăunători și boli

Deși sunt plante foarte rezistente, uneori pot fi atacate de melci și gândaci de făină, în special exemplarele cultivate în aer liber. Pe de altă parte, plantele cultivate în ghivece sau ținute în interior sunt mai sensibile la atacul afidelor.

O amenințare mai gravă este putregaiul rădăcinilor, cauzat de acumularea de apă.

Este otrăvitoare?

Nicio specie de Sempervivum nu este toxică sau otrăvitoare. Dimpotrivă, este folosit în fitoterapie și ca remediu homeopatic pentru proprietățile sale emoliente, antiinflamatorii, antispastice și cicatrizante.

Semnificație

În limbajul florilor, Sempervivums simbolizează o legătură foarte puternică, fie că este vorba de dragoste sau de prietenie. Prin urmare, sunt plantele perfecte pentru a le oferi cadou cuiva pe care îl considerați special.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button