Zambilele: o floare frumoasă, parfumată și ușor de îngrijit
Zambila este o plantă bulboasă cu flori frumoase în formă de paniculă, tipice Olandei. Primăvara luminează grădina cu culorile sale strălucitoare. Haideți să o cunoaștem mai bine.
Zambila (denumirea botanică Hyacinthus) este originară din Europa și Asia. Este o plantă bulboasă căreia îi plac climele temperate și este ușor de cultivat atât în pământ, în grădini și straturi de flori, cât și în interior, în ghivece.
Dintre numeroasele varietăți, cea mai răspândită este Hyacinthus Orientalis sau Hyacintul olandez, care vine într-o mare varietate de culori: roșu, alb, roz, portocaliu, liliachiu și chiar albastru.
Să aruncăm o privire mai atentă asupra caracteristicilor, îngrijirii și caracteristicilor sale speciale.
Diferitele specii de zambile
Planta de zambile este formată din numeroase specii care sunt împărțite în floricultură în 3 grupe:
- Zambila romană cu flori albe și verzi, caracterizată prin două sau trei tulpini pe bulb, frunze mici și liniare și flori în formă de clopot, este un soi timpuriu
- Zambila italiană cu flori liliachii, purpurii, albe, semitârzii, cu bulbul acoperit de o peliculă purpurie.
- Zambila olandeză de diferite culori, târzie, inclusiv o varietate hibridă numită „Zambila pariziană”, caracterizată prin flori mari, simple sau duble, grupate într-o inflorescență de diferite nuanțe de culoare.
- Există, de asemenea, zambila de apă, un soi potrivit pentru cultivarea în iazuri artificiale și fântâni.
Cum să creșteți zambilele: în ghivece sau în pământ
Cultivarea zambilelor și întreținerea lor este foarte simplă, dar se schimbă în funcție de decizia de a cultiva planta în grădină, într-un ghiveci sau în interiorul unui apartament.
În grădină
Mai bine dacă este cultivată în grădină, îi place solul bogat în nutrienți, va avea mai multă putere și va fi mai luxuriantă. În grădină, planta este puternică și va primi lumina directă a soarelui și, de asemenea, nu se va teme de temperaturi prea scăzute.
Pentru cultivare este necesar un sol mediu, amestecat cu nisip, bogat în humus, proaspăt, bine fertilizat și lucrat în profunzime. În cazul în care este prea argilos, se recomandă adăugarea de nisip grosier pentru a preveni orice risc de putrezire a bulbilor.
Când să plantați bulbii?
Bulbii ar trebui să fie plantați din septembrie până în decembrie. Bulbii trebuie să fie plantați la 15 centimetri adâncime, folosind un ghiveci special.
Apoi închideți gaura și comprimați pământul deasupra, apoi udați ușor. După înflorire, nu uitați să îndepărtați florile pe măsură ce se ofilesc, pentru a împiedica semințele care se formează acolo să obosească inutil planta.
În ghivece
În cazul în care se cultivă zambilele în ghiveci, trebuie să se aibă grijă ca temperatura camerei să nu scadă sub 13° și ca ghiveciul să primească lumina soarelui, dar nu direct.
În cazul cultivării în ghivece, se folosește un pământ de ghiveci format din jumătate argilă-silicioasă, o cincime nisip și restul gunoi de grajd matur, cu temperaturi de aproximativ 13-14° în absența luminii până la înflorire și apoi 17° în condiții de lumină deplină.
Pe fundul ghiveciului trebuie așezat un strat de 7 cm de argilă expandată pentru un drenaj bun și un amestec (în părți egale) de pământ vegetal, pământ de grădină și nisip. Până când bulbul se deschide la forma de răsad, se recomandă să păstrați ghiveciul în întuneric.
Înflorirea zambilelor cultivate în interior se caracterizează prin timpul de înflorire mai timpuriu în comparație cu cultivarea în grădină: acest lucru se datorează faptului că bulbii achiziționați în centrele de grădinărit sunt deja pregătiți.
Această pregătire se face prin variația temperaturii bulbilor care, în acest fel, sunt încurajați să se dezvolte imediat după plantare. De aceea, înainte de a cumpăra, este întotdeauna util să precizați dacă doriți să cultivați zambilele în ghiveci sau în pământ.
Udarea, tăierea și îngrijirea plantei de zambila
La fel ca majoritatea plantelor bulboase, zambilei nu-i place prea multă apă și suferă din cauza înecării. Nu udați prea mult, creșteți cantitatea de apă doar vara, dar aveți grijă la înecarea în apă.
Florile de zambila nu au nevoie de tăiere constantă și regulată. Nu uitați că este important să tăiați florile după ce s-au ofilit sau după ce s-a terminat înflorirea, astfel încât planta să își economisească energia pentru sezonul de creștere.
În perioada de înflorire se poate folosi un îngrășământ special pentru bulbi, eventual un îngrășământ cu eliberare lentă.
De asemenea, bulbul poate fi lăsat în pământ în timpul verii, după înflorire, dar este o idee bună să dezrădăcinați bulbii imediat ce frunzele s-au ofilit, scoțând ușor bulbul cu o lopată, având grijă să nu-l răniți.
Lăsat să se usuce câteva ore la umbră și curățat de bulbii mici care s-au format în jurul bulbului principal și a solului, poate fi așezat într-o cutie și depozitat la întuneric, la o temperatură răcoroasă, până la plantarea din toamnă.
Zambila de apă
Caracteristici și îngrijire
Zambila de apă este o plantă originară din Brazilia, care crește plutind pe cursurile de apă și, prin urmare, este perfectă pentru un iaz de grădină. Are rădăcini lungi care nu sunt îngropate, ci plutesc.
În sălbăticie, planta este foarte luxuriantă, atingând o lățime de până la 50 de centimetri, iar stolonii fac să crească multe alte plante în jur, devenind astfel infestante, deoarece vegetația tinde să acopere întreaga suprafață a apei.
Cum să crești bulbi de zambila de apă
Bulbul de zambila de apă se pune într-un recipient de sticlă cu gâtul îngust și o înălțime de 12-25 cm, umplut aproape până la limita superioară cu apă.
Așezați-l în așa fel încât doar baza să atingă apa și puneți-l într-un loc răcoros. Așteptați până când rădăcinile dezvoltă o lungime de cel puțin 10 cm înainte de a schimba locul de amplasare într-un iaz sau fântână.
Îngrijirea Zambilei de apă
Zambila de apă nu tolerează vremea rece și trebuie să vă asigurați că temperatura nu scade sub 10°. Ar trebui să fie expusă la soare, fără a fi expusă direct, dar are nevoie de multă lumină pentru a înflori. Ar trebui să fie fertilizată cu asiduitate, iar apa ar trebui să fie îmbogățită cu materie organică.
Crește foarte repede și este foarte voluminoasă: aveți grijă să verificați ca planta să nu se extindă prea mult!
O plantă frumoasă și dăunătoare
Zambila de apă este una dintre cele mai dăunătoare plante plutitoare: se numără chiar printre cele mai dăunătoare 100 de plante din lume. Prezența sa masivă în unele râuri face imposibilă navigația și provoacă moartea multor specii de pești.
Pagubele cauzate de zambila de apă pot fi rezolvate prin importul de lamantin amazonian în zonele în care acesta nu este o specie endemică. Acest tip special de morsă este un erbivor nerumegător care se hrănește exclusiv cu o varietate de plante acvatice și semi-acvatice și, astfel, regularizează creșterea zambilei de apă, creând un ecosistem echilibrat. Natura este perfectă, dar trebuie respectată!