Cum să facem îngrășăminte și fertilizante lichide organice
În România, pasionații de grădinărit recurg tot mai mult la soluții alternative și ecologice. Printre acestea se numără îngrășămintele vegetale: sunt simplu de făcut, economice, organice și pot funcționa ca fertilizatori, repelente sau fungicide. Află cum să pregătești diferite tipuri de îngrășăminte lichide și utilizările lor în grădina de legume sau în livadă pentru a preveni dăunătorii, ciupercile și bolile plantelor, și pentru a preveni atacuri viitoare.
Ce este îngrășământul vegetal lichid
Îngrășămintele vegetale lichide sunt adesea văzute ca remedii tradiționale. Deși majoritatea au fost testate în anii ’90 și 2000, eficacitatea lor nu este întotdeauna confirmată de cercetările științifice, însă sfaturile privind utilizarea lor circulă larg printre grădinarii amatori și cei experimentați.
De la o grădină la alta, de la un tip de cultură la altul, rezultatele pot varia. E bine să încerci diferite îngrășăminte lichide folosind plantele autohtone din zona ta și să observi ce funcționează cel mai bine pentru culturile tale.
Oricum ar fi, îngrășămintele lichide din plante sunt bogate în minerale și azot, având proprietăți fertilizante evidente. Acestea ajută la creșterea plantelor, îmbunătățesc structura solului și întăresc rezistența plantelor la factorii externi. În general, ele sunt mai preventive decât curative.
Cum să faci îngrășământ vegetal lichid
Procesul este același, indiferent de planta folosită pentru îngrășământul lichid. Acesta implică macerarea plantelor în apă pentru a extrage cea mai mare cantitate de substanțe active. Îngrășământul lichid poate fi achiziționat gata făcut, dar poate fi realizat și acasă, fiind o soluție complet ecologică și economică.
Folosește 1 kg de plante proaspăt culese pentru 10 litri de apă (de preferință apă de ploaie). De asemenea, poți folosi 200 g de plante uscate în loc de cele proaspete. Asta îți permite să faci îngrășământul lichid în orice perioadă a anului. Reține că macerarea trebuie să aibă loc la o temperatură ambiantă între 10 și 23°C.
Lasă plantele în apă într-un recipient închis, care nu este din metal. Amestecă zilnic. După câteva zile, vei observa formarea de bule, semn că a început fermentația.
După o săptămână sau zece zile, dispariția bulelor indică faptul că îngrășământul lichid este gata. Va avea un miros puternic, semn normal al fermentației. Păstrează recipientele într-un loc ferit de lumină și răcoros, cum ar fi o pivniță, și asigură-te că sunt bine închise. Îngrășământul vegetal lichid se poate păstra și folosi timp de mai multe luni.
Cum să aplicăm fertilizantul lichid organic
Odată preparată, amestecul trebuie diluat în 5 până la 10 ori volumul său de apă pentru a uda la baza plantei. Ai grijă să nu aplici prea mult sau prea des, fertilizantul lichid poate avea efectul de a arde planta.
Dacă este folosit pentru prevenție, aplică o dată sau de două ori pe lună, dar dacă planta prezintă simptome de boală sau atac de dăunători, ar trebui aplicat puțin în fiecare zi până când observi îmbunătățiri la plantă.
Niciodată să nu macerezi diferite plante în același timp. Trebuie creat un fertilizant lichid pentru fiecare plantă în parte. Apoi poți să le combini în timpul udării dacă vrei să crești eficacitatea.
Diferite tipuri de fertilizant lichid organic
Mai jos vei găsi utilizările diferitelor tipuri de fertilizant lichid organic, așa cum sunt ele împărtășite de grădinari amatori sau experimentați. Ele pot varia de la o cultură la alta, folosirea fertilizantului vegetal nu este o știință exactă, ci mai degrabă un experiment.
Unele fertilizante lichide pot fi complementare și pot oferi o soluție nutritivă care să satisfacă nevoile esențiale ale plantei. Este foarte comun să se amestece fertilizantul de urzică cu cel de tătăneasă.
Fertilizant de urzică
Proprietăți: fertilizator, stimulent, repelent.
Utilizări: întărește plantele, stimulent pentru replantare și transplantare.
Prevenție: afide, acarieni.
Fertilizantul de urzică este foarte ușor de făcut. În funcție de concentrația sa, poate fi un fertilizator natural sau un erbicid puternic. Iată rețeta pentru a face fertilizant de urzică.
Fertilizant de coada-calului
Proprietăți: fungicid.
Utilizări: face planta mai rezistentă la ciuperci.
Prevenție: mucegai, răie, rugina, bășicarea piersicului.
Fertilizantul de coada-calului este un fungicid și repelent natural care poate combate multe simptome, boli și dăunători care pot afecta plantele, arborii și florile. Coada-calului este o plantă sălbatică cu rizomi care crește peste tot, deci este ușor de găsit.
Coada-calului este bogată în siliciu, cunoscut pentru întărirea țesuturilor plantelor. Iată rețeta pentru a face fertilizant de coada-calului și utilizările sale.
Fertilizant de păpădie
Proprietăți: fertilizator, stimulent.
Utilizări: stimulează creșterea, întărește apărarea imună a plantei.
Fertilizant de soc
Proprietăți: fungicid, insecticid.
Utilizări: ajută plantele să crească, întărește sistemul imunitar, ține la distanță rozătoarele.
Prevenție: omizi, afide, îndepărtează anumite rozătoare.
Fertilizantul lichid de soc este un mare aliat al grădinii, respinge anumite insecte și rozătoare precum șoarecii de câmp și potârnichile, dar acționează și ca fungicid și fertilizator.
Fertilizant de rubarbă
Proprietăți: repelent, insecticid.
Utilizări: respinge anumite insecte.
Prevenție: afide, omizi, larve, limacși, viermi etc.
Fertilizant de pelin
Proprietăți: repelent.
Utilizări: ține la distanță limacșii și anumite insecte.
Prevenție: limacși, omizi, larve.
Fertilizant de usturoi
Proprietăți: fungicid, insecticid.
Utilizări: respinge anumite insecte, îmbunătățește rezistența plantei.
Prevenție: acarieni, afide, bășicarea piersicului, mucegai, făinare.
Fertilizant de ferigă
Proprietăți: insecticid, repelent, fertilizator.
Utilizări: stimulează apărările naturale ale plantelor.
Prevenție: afide, cârtițe etc. Iată rețeta pentru a face fertilizant de ferigă.
Fertilizant de mușețel
Proprietăți: insecticid, fertilizator.
Utilizări: fertilizează, ajută la dezvoltarea rezistenței plantelor.
Prevenție: afide, făinare.
Precauții ce trebuie adoptate cu îngrășămintele lichide de origine vegetală
Îngrășămintele lichide din plante sunt, în principiu, sigure pentru oameni și animale. Cu toate acestea, se recomandă urmarea acestor precauții:
Când folosești îngrășământul lichid de urzică, respectă doza și rata de diluție pentru a evita orice efect dăunător.
Îngrășământul lichid este rezultatul fermentației și poate avea mirosuri neplăcute, chiar grețoase, când amestecul nu a fost agitat suficient și plantele pot atunci să putrezească. Ține recipientele cu îngrășământ lichid departe de vecini pentru a preveni reclamațiile.
Utilizează mănuși pentru a manipula plantele, unele pot înțepa sau pot fi acoperite de spini.
Toarnă încet îngrășământul lichid, diluat în apa de udare, direct la baza plantelor. Pe cât posibil, evită contactul direct cu florile sau frunzele deoarece unele amestecuri pot arde plantele.