Totul despre alstroemeria și florile sale fantastice asemănătoare crinilor

Alstroemeria este o plantă originară din America de Sud, care dă flori colorate fantastice și poate fi plantată fie în pământ, fie în ghivece, perfectă pentru înfrumusețarea balcoanelor și a teraselor. Aflați totul despre această plantă, inclusiv sfaturi și recomandări pentru cultivarea ei.

Alstroemeria sau crin peruvian

Cunoscută și sub numele de crinul din Peru și crinul incașilor, este una dintre cele mai decorative și colorate plante perene originare din zonele muntoase din America de Sud.

Astăzi este răspândită și în Europa, în special la latitudini mai blânde și, datorită culorilor sale orbitoare și a florilor mari, asemănătoare crinilor, este perfectă pentru înfrumusețarea straturilor de flori și a teraselor și pentru crearea unor aranjamente florale deosebit de pitorești.

Semnificația alstromeria

În limbajul florilor, crinul peruvian simbolizează norocul, prosperitatea și bogăția.

În locurile sale de origine, este adesea folosită în timpul ritualurilor și ceremoniilor pentru a sublinia triumful binelui în lupta sa eternă împotriva răului.

Cum arată Alstroemeria

Se caracterizează prin tulpini neramificate care pot atinge o înălțime considerabilă de până la 70 cm și la capetele cărora crește o floare spectaculoasă care seamănă foarte mult cu un crin.

Culoarea alstroemeriei depinde de soiul sau hibridul acesteia și poate prezenta diferite nuanțe și tonuri de roșu, violet, galben, portocaliu, portocaliu, violet și lavanda.

Frunzele, pe de altă parte, sunt de un verde strălucitor și au o formă ascuțită.

Speciile de alstroemeria

Până în prezent au fost identificate aproximativ 50 de specii, dar cele mai răspândite sunt:

  • Alstroemeria aurea sau Alstroemeria aurantiaca, originară din Chile și introdusă în Europa în secolul al XVIII-lea, are o înălțime de 60-70 cm și flori portocalii cu nuanțe roșii sau galbene.
  • Alstroemeria pelegrina, de asemenea originară din Chile, se caracterizează prin flori roșii și liliachii cu nuanțe galbene și purpurii.

Hibrizi de Alstroemeria

De asemenea, pe piață sunt disponibili numeroși hibrizi care se caracterizează prin petale deosebit de viu colorate și care pot avea striații care contribuie la a face aceste flori și mai pitorești.

Cultivarea de alstroemeria

În general, cultivarea acestor plante nu este ușoară și poate fi necesar să așteptați câțiva ani înainte de a obține o înflorire luxuriantă.

Cu toate acestea, dacă aveți răbdare, poate oferi mari satisfacții, iar unul dintre meritele sale este că poate fi cultivată fără probleme deosebite atât în pământ, cât și în ghiveci.

Aflați, așadar, cum să o cultivați cu ajutorul sfaturilor noastre.

Cum se plantează alstroemeria în pământ

Poate fi plantată în pământ, în zone însorite, protejate, cu sol bine drenat.

Bulbii trebuie să fie plantați la o adâncime de aproximativ 15-20 cm, iar în timpul iernii, în zonele reci și predispuse la îngheț, tulpina trebuie tăiată la nivelul solului și acoperită cu frunze moarte și o cârpă pentru a o menține la o temperatură acceptabilă.

Cum să plantezi alstroemeria în ghivece

Mai ales în versiunea sa pitică, este deosebit de potrivită pentru cultivarea în ghivece pentru a înfrumuseța verandele, terasele și balcoanele.

Sfatul este de a amplasa ghivecele în zone însorite și de a le retrage în interior pentru a proteja plantele de frig.

Înflorirea de alstroemeria

Perioada de înflorire este cuprinsă între iunie și august, dar poate varia în funcție de condițiile climatice specifice ale locului în care sunt cultivate.

În cazul unor primăveri deosebit de blânde, înflorirea poate fi mai devreme în aprilie sau mai și este, de obicei, foarte abundentă, în special după 2 sau 3 ani de la cultivare.

Cum să ai grijă de alstroemeria

Este o plantă destul de robustă, dar necesită răbdare și îngrijire, mai ales dacă doriți să o aveți la latitudinile noastre, care nu sunt cele ale locurilor sale de origine.

Aflați, așadar, totul despre îngrijirea crinului peruvian.

Expunerea la soare

Cultivarea crinului peruvian trebuie să aibă loc în zone însorite și ferite de vânt; această plantă nu tolerează temperaturi sub zero grade.

Udarea

Primăvara și vara, crinul de Peru trebuie udat în mod regulat, dar trebuie să aveți grijă să nu exagerați, deoarece putrezirea rădăcinilor și a rizomului cauzată de prea multă apă este una dintre cele mai frecvente probleme în cultivarea lui.

Această plantă poate tolera bine perioadele scurte de secetă.

Tunderea

Pentru a încuraja creșterea și înflorirea plantei, este necesar să se îndepărteze cu grijă părțile uscate sau deteriorate.

Boli și dăunători

Planta nu este robustă, dar este totuși o plantă tuberoasă rezistentă și ușor de întreținut. Florile sale sunt puternice și este puțin probabil să fie atacate de dăunători sau boli.

Totuși, chiar și această plantă rezistentă poate fi atacată de ciuperci sau dăunători, de ex:

  • apariția ciupercii și a mucegaiului cenușiu, care sunt combătute cu tratamente antifungice
  • afidele, acarienii și păduchii, care pot fi eliminați cu remedii naturale sau cu produse pesticide
  • melci care atacă mai ales atunci când sunt proaspăt plantate.
  • putregaiul rădăcinilor și rizomilor este cea mai temută și cea mai dăunătoare boală.

De unde să cumpărați alstroemeria

Poate fi achiziționată de la centre de grădinărit sau de la florării bine aprovizionate; semințele sale sunt, de asemenea, de vânzare online.

Curiozități

Poate fi ușor toxică pentru pisici, iar principalele simptome de intoxicație sunt diareea și vărsăturile.

Cum să mențineți Alstroemeria în timpul iernii

După înflorirea abundentă din timpul verii, Alstroemerias începe încet să-și piardă vigoarea și intră într-o perioadă de repaus vegetativ.

Bulbul rămâne sărac în flori și frunze, dar nu moare. De fapt, rezistă bine la frigul iernii, doar asigurați-vă că rămâne uscat.

Dacă bulbul este într-un ghiveci, poate fi păstrat într-un loc uscat și întunecat până în martie.
Dacă planta se află în grădină, există două posibilități: scoateți bulbul din pământ și puneți-l într-un loc întunecat sau uscat până la primăvară, sau acoperiți bulbul, cât timp este încă îngropat, cu un mulci din paie și scoarță.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button