Carex, un soi de plantă stufoasă cu un mare potențial decorativ

În acest articol vom discuta despre Carex, un termen care desemnează un gen de plante aparținând familiei Cyperaceae. Acestea sunt plante erbacee perene din care există mai multe specii și care preferă mediile mlăștinoase, cum ar fi iazurile, iazurile și grădinile acvatice. Foarte decorative, acestea sunt destul de ușor de cultivat și de îngrijit.

Ce este planta Carex

Cunoscută și sub numele de sedge, Carex este un soi din familia Cyperaceae. Acestea sunt plante erbacee perene care provin din Asia Centrală sau din Europa. După cum vom explica mai târziu, există multe soiuri și aproape toate trăiesc bine în medii mlăștinoase, cum ar fi iazurile și grădinile de apă. Acestea sunt ierburi care pot fi, de asemenea, foarte invazive. Cu toate acestea, ele sunt foarte decorative.

Care sunt caracteristicile Carex

Să aruncăm o privire la principalele caracteristici care disting plantele aparținând acestui gen.

  • Tulpini: solide, acoperite cu smocuri de frunze.
  • Frunze: plate și în formă de panglică, pot avea o lungime de până la 50 cm. De un verde strălucitor, acestea seamănă cu firele lungi de iarbă și au margini ascuțite.
  • Flori: verzi sau maro, arată ca niște semințe mici, sub formă de țepușe sau de stele.
  • Semințe: respectă înflorirea și au o capacitate de germinare destul de bună.

Semnificația etimologică a lui Carex

Provine din cuvântul grecesc „kéiro”, care înseamnă „tai”, o referire clară la marginile subțiri, mai degrabă ascuțite, ale frunzelor.

Înflorire

Pentru majoritatea soiurilor, înflorirea are loc spre mijlocul sezonului de vară. Florile mici, de culoare închisă, sunt grupate în vârfuri și sunt potrivite pentru crearea de aranjamente de flori uscate.

Cultivarea

Este o plantă ușor de cultivat. Perfectă în boluri și ghivece, este potrivită și pentru crearea de borduri care creează un sentiment dinamic în grădină.

Potrivita pentru cultivarea atât în ghiveci, cât și în pământ.

În ghivece

Unele soiuri de Carex pot fi cultivate și într-un ghiveci de plastic suficient de lat și de adânc pentru a permite atât rădăcinilor, cât și frunzelor să se dezvolte confortabil. Folosiți un sol acid, fertil și proaspăt. Udați cu regularitate și cu generozitate pentru a menține solul bine umed.

În pământ

Deoarece Carex are tendința de a crea tufișuri dense (cu un diametru de aproximativ 60 cm), cel mai bine este să plantați specimene individuale nu foarte apropiate între ele. Distanța ideală dintre un răsad și următorul este de aproximativ 1 metru. Primăvara este cel mai bun moment pentru a începe plantarea, deoarece riscul de îngheț este acum evitat.

Cum să le îngrijești

Plantele aparținând genului Carex sunt mai degrabă rezistente și puțin pretențioase. În consecință, sunt destul de ușor de cultivat.

Să ne uităm în mod special la indicațiile pentru o cultivare adecvată.

  • Clima: tolerează bine căldura, în timp ce temperatura minimă nu trebuie să scadă sub 8 grade.
  • Expunere: îi plac locurile însorite și tolerează și lumina directă a soarelui. De asemenea, este bună și o semiumbră.
  • Udare: primăvara și vara trebuie udat cu regularitate, dar fără a exagera cu cantitatea, deoarece nu tolerează îmbibarea cu apă, care este principala cauză a putreziciunii rădăcinilor. În lunile mai reci ale anului, se poate limita la o simplă nebulizare.
  • Sol: se poate adapta la orice tip de sol; cu toate acestea, preferă solurile acide, bine drenate și bogate în materie organică.
  • Fertilizare: primăvara, se administrează un îngrășământ lichid bogat în potasiu și fosfor, în jumătate de doză, diluat în apă la udare.

Cum să taie

Nu are nevoie de o tăiere adecvată. Poate fi suficient să se îndepărteze cele mai vechi și mai deteriorate frunze.

La sfârșitul sezonului de iarnă, se recomandă îndepărtarea vârfurilor arse, iar toamna, odată ce ciclul vegetativ este complet, se poate tăia întreaga parte aeriană care este pe cale să se ofilească.

Cum se înmulțește

Se reproduce fie prin semințe, fie prin divizarea capetelor. Ambele tehnici ar trebui să fie efectuate primăvara.

Înmulțirea cu semințe

Primăvara, distribuiți semințele într-un recipient cu sol adecvat și acoperiți-le cu un strat subțire de nisip. Verificați ca substratul să fie mereu umed până la apariția primilor lăstari. Când noile răsaduri sunt suficient de ușor de gestionat, plantați-le în ghivece individuale și apoi, în primăvara următoare, treceți la plantarea propriu-zisă.

Înmulțire prin metoda divizării capetelor

În lunile de primăvară, scoateți planta din pământ și împărțiți capul în mai multe porțiuni, fiecare cu rădăcini bine dezvoltate. Apoi se plantează capetele individuale în găuri adânci, bine prelucrate, astfel încât rădăcinile să se înrădăcineze bine și să se dezvolte.

Replantarea

În momentul în care rădăcinile plantei ies din găurile de drenaj ale ghiveciului, este timpul să replantăm Carex-ul. În mod ideal, acest lucru ar trebui făcut primăvara. Folosiți un ghiveci cu un diametru mai mare decât cel anterior și un nou pământ de ghiveci cu un pH acid. Manipulați ușor planta, având grijă să nu rupeți rădăcinile.

Dăunători și boli

Deoarece este o plantă destul de rezistentă, suferă rar de dăunători și boli. Cu toate acestea, atunci când plouă mult și în condiții de umiditate ridicată, frunzele și florile pot fi atacate de afide.

Dacă sunt cultivate în sol uscat, speciile acvatice suferă de stresul rădăcinilor și pot chiar muri.

În cele din urmă, este, de asemenea, foarte sensibil la Botrytis, o ciupercă care atacă tulpinile și frunzele în mediile reci și umede.

Utilizări

Diferitele specii de Carex trăiesc bine în soluri umede, cum ar fi cele de pe marginea iazurilor și a zonelor cu apă, precum și pe malurile cursurilor de apă mici. Frunzele unor soiuri sunt folosite pentru a împleti covoare și pentru a împăia scaune și flacoane.

Este otrăvitoare?

Nu, nu este o plantă toxică, nici pentru oameni și nici pentru animalele domestice.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button