Beneficii și proprietăți ale chimenului pentru sănătate

Dacă există un condiment care este folosit atât ca ingredient, cât și ca remediu, mai ales în medicina ayurvedică, medicina tradițională din India, acesta este pudra sau semințele de chimen! Semințele se regăsesc în multe farmacopee și medicini tradiționale din întreaga lume, fiind cunoscute pentru numeroasele lor virtuți. Descoperim împreună care sunt beneficiile chimenului pentru sănătate și cum să-l folosim în favoarea sănătății noastre.

Care este compoziția chimenului?

Rezumând, 100 g de chimen conțin:

  • Apă: 8,08 g
  • Carbohidrați: 33,7 g
  • Grăsimi: 22,3 g
  • Proteine: 17,8 g
  • Calciu: 934 mg
  • Fier: 66,4 mg
  • Magneziu: 366 mg
  • Mangan: 3,33 mg
  • Fosfor: 499 mg
  • Beta caroten: 762 µg
  • Energie: 427 kcal (1780 kJ)

Chimenul, semința plantei Cuminum cyminum, este remarcabil prin concentrația sa în:

Fier: esențial, printre altele, pentru transportul oxigenului în corp. Magneziu: necesar pentru buna funcționare a sistemului digestiv. Fosfor: foarte bun pentru funcționarea corespunzătoare a celulelor nervoase, esențial pentru un dinamism muscular și cerebral adecvat. Beta caroteni: antioxidanți, ajută la lupta împotriva îmbătrânirii celulare. Și de asemenea: flavonoide, tanini, mucilagii, vitamine B1, B2, B6, B9 (acid folic), PP, C, K.

Beneficiile chimenului pentru sănătate

Rezumând, chimenul este; analgezic, antiinflamator, antispasmodic și antipiretic. Este utilizat pentru a ușura digestiile dificile, durerile și spasmelor stomacale, durerile menstruale, gastrita, inflamațiile reumatice, hepatitele și febrele.

Tulburări digestive

Chimenul este un condiment eficace pentru prevenirea și ameliorarea majorității problemelor digestive și reducerea infecțiilor transmise prin alimente. Consumul său este recomandat în caz de digestie dificilă, flatulență, colici, diaree, constipație, dureri abdominale și stomacale.

Condimentul are proprietăți carminative și antispasmodice, adică va ajuta la ameliorarea balonării, durerilor de stomac și, în general, spasmelor tractului digestiv.

Stimulează eliberarea de enzime digestive în gură, stomac și intestinul subțire pentru o digestie mai eficientă, și, de asemenea, stimulează eliberarea bilei din ficat, care ajută la digestia grăsimilor și a unor nutrienți în intestin.

Colesterol

Numeroase studii au demonstrat virtuțile anti-colesterol ale chimenului. De fiecare dată, grupul care a consumat chimen a arătat o îmbunătățire în nivelurile de colesterol comparativ cu grupul care a luat un placebo.

Un studiu în care primul grup a luat 75 mg de chimen de două ori pe zi timp de opt săptămâni a arătat o scădere semnificativă a trigliceridelor. Un alt studiu cu 1 g de chimen zilnic timp de 6 săptămâni a arătat o scădere a nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) de aproape 10%.

Un alt studiu pe 88 de femei, jumătate dintre ele luând 3 g de chimen cu iaurt de două ori pe zi timp de 3 luni, a avut niveluri mai ridicate de colesterol HDL (colesterolul „bun”) decât grupul care a luat un placebo.

Anemie

O linguriță de chimen în pudră conține în medie 1,4 mg de fier, ceea ce corespunde a mai mult de 17,5% din doza zilnică recomandată (RDA) de fier pentru un adult.

Puține alimente sunt la fel de bogate în fier ca chimenul, ceea ce îl face o sursă bună, chiar și în cantitățile mici utilizate pentru a condimenta mâncarea.

Protecție pentru oase

Chimenul este bogat în fitoestrogeni, iar cercetătorii au demonstrat că acești compuși ajută la fixarea calciului în oase.

Într-un studiu efectuat pe animale cu osteoporoză, cercetătorii au observat o densitate osoasă mai mare în grupurile care luau chimen comparativ cu cele care nu luau. Se crede că efectul chimenului este la fel de eficace ca cel al estradiolului, un medicament vechi pentru prevenirea osteoporozei, care a fost retras de pe piață deoarece creștea riscul de boli mamare și de cancer.

Efect asupra menstruației

Chimenul facilitează perioadele menstruale, datorită proprietăților sale emenagogice care promovează circulația sângelui în uter.

Antiinflamator

Chimenul are virtuți antiinflamatoare care permit inhibarea inflamației, în special reumatismul. Prin urmare, ar putea fi util în tratamentul bolilor inflamatorii.

Antioxidanți

Chimenul este un condiment cu un conținut foarte ridicat de antioxidanți; vitamina C, A, polifenoli, terpeni, flavonoide, alcaloizi, etc. Indicele său ORAC, care măsoară capacitatea antioxidantă, este de 50.372. Ca mod de comparație, rodia și afinele, cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, au indicele ORAC de 4.479 și 4.669, respectiv.

Antioxidanții ajută la combaterea stresului oxidativ care provoacă îmbătrânirea prematură a celulelor și accelerează îmbătrânirea corpului, conducând la tot felul de boli asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi cancerul.

Răceli

Pentru a ajuta la vindecarea unei răceli, poți folosi chimen, care are proprietăți antiseptice și antivirale, și astfel accelerează procesul de vindecare. Este un remediu excelent băbesc care acționează ca un dezinfectant și ajută la combaterea infecțiilor virale care provoacă răceli.

Alte beneficii

Conform unor studii, chimenul are o acțiune preventivă asupra apariției cancerelor, în special cele de stomac și ficat.

I se atribuie o acțiune protectoare asupra sistemului cardiovascular.

Are virtuți afrodisiace, în special în rândul arabilor care preparau un amestec de chimen, piper și miere pentru a stimula libidoul.

Unele studii au arătat că componentele chimenului pot reduce comportamentul adictiv și simptomele de abstinență, ajutând la renunțarea la droguri.

Uleiul extras din semințele de chimen este utilizat ca agent larvicid și antiseptic, reușind chiar să omoare tulpini de bacterii rezistente la alți antiseptici.

Cum să consumi chimen?

Este important să consumi chimenul în orice mod, dar este recomandat să-l consumi sub formă de infuzie sau direct în alimente.

Cum să faci o infuzie de chimen: Pune 200 ml de apă la fiert, iar odată ce a dat în clocot, adaugă 1 linguriță de semințe de chimen (aproximativ 2 g) și lasă la infuzat timp de 10 minute, departe de foc. Poți folosi o linguriță de chimen în pudră dacă nu ai semințe.

Gătitul cu chimen

Un mod bun de a consuma chimen este să-l folosești ca condiment. Este foarte ușor de folosit și se potrivește bine cu toate felurile de mâncare sărate.

Utilizare externă

Infuzia de chimen (menționată anterior) poate fi utilizată pentru a face cataplasme pentru a trata anumite dureri abdominale (spasme stomacale) și menstruale.

Contraindicații și efecte secundare

Chimenul este considerat foarte sigur și în general nu este toxic, chiar și în doze mari.

Prin precauție, femeilor însărcinate sau care alăptează nu li se recomandă să consume chimen. De asemenea, nu este recomandat pentru copiii sub 10 ani.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button