Cum să crești menta din butași (tulpini)

Menta este parfumată, crește rapid și este una dintre cele mai utilizate plante culinare, putând fi cultivată din tulpini. Cultivarea mentei din butași este ușoară și necesită puțin efort. Este cel mai bun și mai simplu mod de a vă bucura de o recoltă proaspătă într-un spațiu mic, cum ar fi pervazul ferestrei din bucătărie, pe tot parcursul anului!

Cultivarea mentei din butași

Practic, aveți nevoie doar de trei lucruri: butași de mentă, apă și un recipient pentru cultivarea mentei în apă. De asemenea, puteți folosi pahare de iaurt și lapte.

Luați câțiva butași de 10-15 centimetri lungime de la o plantă de mentă sănătoasă. Puteți, de asemenea, să faceți butași dintr-un buchet rămas, cumpărat de la un magazin alimentar.

Îndepărtați toate frunzele inferioare de pe butași și puneți-i într-un borcan umplut cu apă neclorurată, astfel încât doar 2/3 din partea inferioară (60-70%) a tulpinii să fie scufundată în apă. De asemenea, puteți folosi un acvariu sau apă fiartă (după ce s-a răcit la temperatura camerei).

Păstrați recipientul într-un loc răcoros, luminos și care primește lumină indirectă. Schimbați apa la fiecare două zile.

Odată ce butașii de mentă au rădăcini, îi puteți planta într-un recipient umplut cu pământ sau direct în solul grădinii dvs. Dacă cultivați menta în pământ, rețineți că este foarte invazivă și că trebuie să îi monitorizați creșterea în fiecare an și să o tăiați la nevoie.

Cerințe pentru cultivarea mentei

Cultivarea mentei este plină de satisfacții, deoarece completează legumele, salatele, iaurtul și carnea, iar frunzele proaspăt culese au un gust deosebit. De asemenea, dacă doriți să faceți o grădină de plante de interior, menta este cea mai bună plantă pentru început.

Există câteva necesități simple de care trebuie să țineți cont: folosiți un ghiveci de dimensiuni medii (10 litri ar fi bine) atunci când cultivați mentă în recipiente, cel mai bine ar fi să folosiți un ghiveci, deoarece menta se răspândește prin stoloni, iar un ghiveci ca acesta va oferi plantei spațiu pentru a se acoperi.

Locație

Menta poate tolera o oarecare umbră în aer liber, dar are nevoie de cel puțin 3-4 ore de lumină directă a soarelui pentru a crește bine.

Alegeți o poziție în care să primească această cantitate de soare și o circulație adecvată a aerului. Lângă o fereastră sau o ușă, dacă o puteți avea pe un pervaz sau pe balcon, acesta este cel mai bine.

Solul

Un amestec de calitate pentru ghiveci, ușor și fără prea mult sol, este ceea ce aveți nevoie pentru a cultiva mentă. Puteți, de asemenea, să vă faceți singuri:

Combinați 4-6 părți de mușchi de turbă, 1 parte de perlit și 1 parte de vermiculită. Dacă adăugați substanțe nutritive, amestecați 1/2 cană de făină de oase, calcar de scoică de stridie (crește pH-ul) și făină de bumbac/canola la 30 de litri de amestec pentru ghiveci.

Urmați această rețetă de bază: adăugați 1 parte mușchi de turbă sau turbă de cocos, 1 parte perlit (și dacă nu aveți acces la perlit), 1 parte compost, 1 parte pământ de grădină steril (opțional).

Apă

Apa este esentiala pentru menta, insa este important sa eviti udarea excesiva sau subacvatica. Asigura-te ca solul este umed, dar nu prea umed, mai ales iarna. Nu uda planta dimineata sau seara, ci doar atunci cand este necesar pentru a o mentine hidratata si usor umeda.

Îngrășământ

Ierburile care cresc oriunde nu trebuie fertilizate în exces, altfel își vor pierde aroma. Hrănirea din când în când a plantei de mentă cu un îngrășământ universal solubil în apă ar trebui să fie suficientă. De asemenea, puteți acoperi stratul superior al ghiveciului cu compost sau gunoi de grajd.

Tunderea

Tăiați vârfurile în mod regulat pentru a încuraja planta să dezvolte mai multe ramuri și să devină mai stufoasă. Tăiați în mod regulat crengile filiforme, zvelte și uscate pentru a menține planta în formă.

Temperatura

Mentei îi plac temperaturile moderate, așa că trebuie protejată de aerul rece. Dacă locuiți într-o climă tropicală caldă, păstrați-l departe de aerul cald și uscat. În plus, va trebui să udați planta în mod regulat.

Temperatura interioară trebuie să fie de cel puțin 18-21 C în timpul zilei și 13-15 C noaptea.

Recoltare

Odată ce butașii devin stufoși, puteți începe să recoltați câteva frunze pe rând. Recoltarea mentei este ușoară. Cea mai bună metodă este să o culegeți atunci când aveți nevoie de ea.

Culegeți crenguțele sau frunzele exact în momentul în care urmează să le folosiți, fie pentru desert, fie pentru mâncare. Nu lăsați florile să înflorească și ciupiți-le imediat ce le vedeți.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button