Secretele Magnoliilor Frumoase: Cultivare, Îngrijire, Înmulțire și Protecție Împotriva Bolilor

Magnoliile sunt arbuști și arbori încântători care aduc un plus de farmec oricărei grădini. Culorile florilor lor, care pot avea forme de lalea sau de stea, variază de la alb pur la roz, până la un violet puternic și chiar galben. Multe dintre ele emană de asemenea un parfum încântător. Aflați cum să cultivați magnoliile în mod organic, fie în grădină, fie în ghiveci, și cum să le îngrijiți corespunzător.

Caracteristici

Magnoliile pot fi fie foioase, fie veșnic verzi, și variază în mărime de la arbuști mici la copaci impresionanți. Majoritatea preferă solurile neutre sau ușor acide. În cazul în care solul din grădina dvs. nu este ideal, magnoliile mai compacte se dezvoltă bine în ghivece. Multe varietăți înfloresc în primăvară, dar există și unele care înfloresc vara.

Soiurile mai mari de magnolii sunt potrivite pentru a fi cultivate ca arbori solitari, în timp ce varietățile mai mici, precum Magnolia stellata, se adaptează perfect în borduri sau recipiente. Magnoliile veșnic verzi, precum Magnolia grandiflora, pot fi chiar cultivate lângă un perete.

Unde se cultivă magnoliile

Magnoliile prosperă într-un sol fertil, bine drenat și ușor acid, preferabil în plin soare. Este indicat să alegeți un loc adăpostit, ferit de zonele cu îngheț puternic, deoarece frigul poate afecta florile.

Dacă locuiți într-o regiune cu clima mai rece, optați pentru un soi care înflorește mai târziu în sezon. Luați în calcul înălțimea și întinderea finală a arborelui, asigurându-vă că aveți suficient spațiu pentru el, deoarece unele magnolii pot atinge dimensiuni impunătoare.

Pentru cei îngrijorați de plantarea magnoliei în apropierea casei, se recomandă alegerea unui soi mai mic. În cazul unui sol alcalin, Magnolia grandiflora sau Magnolia delavayi sunt alegeri potrivite. Mai jos, vă vom prezenta ce soiuri să cultivați în funcție de spațiul disponibil.

Cum se plantează magnoliile

Momentul ideal pentru plantarea magnoliilor este toamna sau spre sfârșitul primăverii. Având rădăcini superficiale, nu este necesar să săpați o groapă prea adâncă.

Săpați o groapă de aceeași adâncime ca ghiveciul în care a fost crescută magnolia dvs. Evitați deteriorarea rădăcinilor cărnoase, deoarece acest lucru poate afecta înflorirea.

Adăugați în jur compost de grădină bine descompus sau mulci de frunze și asigurați-vă că punctul de altoire al plantei nu este sub nivelul solului.

Fixați planta apăsând ușor solul cu mâinile și udați-o bine. Acoperiți zona rădăcinii cu un strat de mulci, cum ar fi scoarța de copac sau compost de grădină. Mențineți planta bine hidratată pe măsură ce se stabilește.

În primăvară, aplicați un strat de mulci din gunoi de grajd, scoarță de pin compostată sau frunze. Asigurați-vă că planta nu se usucă pe timpul verii.

Cultivarea magnoliilor prin butași (tulpini)

Magnoliile pot fi înmulțite prin butași, procesul fiind cel mai bine realizat primăvara. Dacă este posibil, alegeți pentru aceasta o perioadă când luna scade (adică după luna plină și până la luna nouă).

Magnoliile cu frunze căzătoare se pot înmulți prin butași de lemn moale la începutul verii, iar cele cu frunze veșnic verzi prin butași semi-maturi spre sfârșitul verii sau toamna.

Selectați câteva ramuri tinere (proaspăt crescute) de la o magnolie, având o lungime de aproximativ 15 cm. Îndepărtați frunzele de la baza ramurii, păstrându-le pe cele de la vârf. Faceți apoi o tăietură transversală la vârful tulpinii, ceea ce va facilita formarea rădăcinilor.

Îngropați tulpinile până la aproximativ 5 cm într-un substrat bogat în nutrienți. Puteți folosi un amestec de pământ de grădină și compost, aceasta fiind cea mai simplă și eficientă metodă.

Udați moderat pentru a nu înmuia prea mult solul și lăsați ghiveciul într-un loc cu umbră parțială până când încep să apară frunze noi. Ulterior, expuneți-le treptat la mai mult soare, până când ating o înălțime de cel puțin 30 cm, fiind astfel pregătite pentru transplantare.

Este recomandat să pregătiți mai mulți butași, deoarece nu toți vor reuși să se dezvolte. De asemenea, plasați fiecare într-un ghiveci individual, deoarece va fi necesar să-i creșteți o perioadă considerabilă de timp în același recipient până la transplantarea lor.

Dacă începeți procesul de înmulțire prin butași primăvara, până când aceștia ating dimensiunea menționată va fi deja vară, moment care nu este ideal pentru transplantarea magnoliei în pământ. Va trebui să-i păstrați într-un loc protejat pe timpul iernii, astfel încât să nu fie afectați de ger sau zăpadă.

Când revine primăvara, butașii de magnolie vor fi gata să fie transplantați într-un ghiveci mai mare sau direct în sol.

Cum să crești magnolii în ghivece

Este posibil să cultivăm magnolii în ghiveci? Da, puteți planta și crește o magnolie într-un ghiveci. Soiurile pitice de magnolii pot fi cultivate cu ușurință în containere. Totuși, chiar și soiurile obișnuite de magnolii pot fi cultivate în ghiveci, cu condiția să alegeți unul suficient de mare, prevăzut cu gaură de drenaj în partea de jos.

Alegerea ghiveciului

Dimensiunea ghiveciului va influența creșterea arborelui. Acesta trebuie să fie de aproximativ 10 ori mai mare decât dimensiunea așteptată a trunchiului la maturitate.

De exemplu, dacă plantați magnolia într-un ghiveci de 60 cm lățime și 60 cm adâncime, trunchiul copacului va ajunge la un diametru de aproximativ 6 cm la maturitate.

Ghiveciul trebuie să aibă suficiente găuri de drenaj la bază pentru a asigura scurgerea rapidă a apei în exces și a preveni putrezirea rădăcinilor.

Atunci când plantați magnolia în ghiveci, lăsați un spațiu liber de aproximativ 15 cm în partea de sus pentru a adăuga anual compost, ierburi și mulci la suprafață.

Un amestec ideal de sol pentru magnolia în ghiveci este să folosiți 25% compost sau gunoi de grajd compostat și 25% nisip grosier de râu, completând cu pământ de grădină. Compostul va îmbogăți solul cu nutrienți și aciditate, iar nisipul va îmbunătăți drenajul.

Udarea magnoliilor în ghiveci

Udarea este esențială în îngrijirea magnoliei, dat fiind că rădăcinile sale superficiale se pot usca rapid. Este necesară udarea zilnică în sezonul cald, mai ales în cazul arborilor tineri, până când aceștia se stabilizează. Orice perioadă de uscăciune poate afecta negativ planta.

Transplantarea magnoliei

Dacă observați că rădăcinile copacului devin vizibile sau se aglomerează la suprafață, este timpul să o transplantați. Dacă magnolia nu este mutată într-un ghiveci mai mare, va înceta să mai crească și nu va mai produce flori.

Pentru a scoate magnolia din ghiveci, nu mai udați planta timp de 2-3 zile. Bateți sau apăsați ușor pereții ghiveciului pentru a slăbi rădăcinile și scoateți planta cu grijă.

Având în vedere că magnoliile au rădăcini superficiale, este important să mulciți bine suprafața solului pentru a menține rădăcinile răcoroase. Aplicați un strat gros de mulci organic, de câțiva centimetri, primăvara, după înflorire, și toamna.

Pentru mulci, amestecați compost sau bălegar uscat de vacă cu sulfat de potasiu. Acest tip de mulci este cel mai eficient pentru stimularea înfloririi la magnolii.

Îngrijirea arborelui de magnolie

Tunderea

Magnoliile, în general, nu necesită tăiere. Totuși, este recomandat să îndepărtați ramurile deteriorate, bolnave sau moarte. Magnoliile cu frunze căzătoare pot fi tăiate la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, după perioada de înflorire.

Când înfloresc magnoliile?

Magnoliile veșnic verzi înfloresc în timpul verii. Pe de altă parte, magnoliile cu frunze căzătoare produc flori în timpul iernii și toamnei, oferind un spectacol vizual impresionant când sunt în plină înflorire. Magnolia dumneavoastră va produce mai multe flori pe măsură ce se maturizează; rețineți că magnoliile înfloresc cel mai bine în plin soare.

Dacă magnolia dumneavoastră nu înflorește, cauza poate fi aciditatea incorectă a solului. Magnoliile necesită un sol bogat în nutrienți și un strat de mulci pentru a produce flori frumoase și mari. Un îngrășământ bogat în potasiu va stimula înflorirea.

Soluționarea problemelor

Lipsa florilor este o problemă comună la magnolii. Magnoliile tinere pot avea nevoie de câțiva ani până să înceapă să înflorească, deci este necesară răbdare.

Asigurați-vă că solul este adecvat – neutru spre acid, nu alcalin – și că locația este potrivită. Dacă nu sunteți sigur de pH-ul solului, puteți achiziționa un kit de testare a acestuia de la o farmacie sau un centru de grădinărit.

Magnoliile necesită mult soare și protecție împotriva vânturilor puternice și a înghețului, care pot afecta florile.

O tăiere excesivă în timpul verii poate elimina mugurii florali în dezvoltare și poate stresa arborele, împiedicându-l să înflorească. De asemenea, lipsa apei poate stresa arborele.

Frunzele înnegrite sunt un semn al deteriorării cauzate de îngheț. Frunzele noi ar trebui să reapară odată cu creșterea temperaturii.

Dăunători și boli

Magnoliile suferă rar de dăunători, dar pot fi predispuse la unele boli fungice.

Ciuperca de miere se poate răspândi subteran și poate ataca rădăcinile magnoliei, provocând moartea plantei. Simptomele la care trebuie să fiți atenți includ frunzișul palid, lipsa florilor, sângerarea și crăparea scoarței.

Putregaiul rădăcinilor poate provoca simptome similare cu cele ale ciupercii de miere, inclusiv frunzișul rar și moartea plantei. Poate fi o problemă în cazul solurilor grele sau prea umede.

În ambele cazuri, opțiunile de intervenție sunt limitate. Este posibil să fie necesar să dezgropați planta și solul din jurul ei și să înlocuiți cu un alt arbust sau copac mai rezistent la boli fungice. Puteți căuta informații suplimentare despre combaterea ciupercilor la plante și rețete de fungicide casnice.

Îngrijirea magnoliilor în timpul iernii

Magnolia necesită îngrijire suplimentară iarna, mai ales când copacul este tânăr. Pentru a proteja magnolia de îngheț, plasați ghiveciul într-un garaj neîncălzit sau în interior și udați copacul noaptea.

Acoperiți magnolia cu o pătură sau cu nailon transparent pe timp de noapte și îndepărtați-o dimineața, dacă magnolia este plantată în pământ și nu puteți muta planta.

Ce tip de magnolii să crești în funcție de spațiul disponibil

Magnolii la ghiveci

Magnolia stellata este ideală pentru o grădină mică sau un recipient, la soare sau în umbră. Este un arbust cu frunze căzătoare, cu flori în formă de stea care apar înaintea frunzelor la începutul primăverii.

Acestea au un parfum foarte discret. Există mai multe varietăți din care puteți alege, inclusiv Magnolia stellata „Centennial” cu flori albe și Magnolia stellata „Jane Platt” cu flori de culoare roz pal. Înălțime x întindere: 3m x 3m

Magnolia x soulangeana ‘Alexandrina’ are flori roz în formă de cupă, mai închise la bază decât la vârful petalelor. Rămâne de dimensiune compactă pentru mulți ani. Înălțime x Lățime: 6m x 6m

Magnolii pentru grădini de dimensiuni medii

Magnolia ‘Apollo’ are flori mari roz închis care se estompează în roz pal și alb odată deschise. Formează un copac mic și deschis, adesea cu mai multe tulpini. Înălțime x Lățime: 5m x 5m

Magnolia x loebneri ‘Leonard Messel’ are flori roz pal, în formă de cupă, care devin în formă de stea pe măsură ce se deschid. Menține o dimensiune compactă pentru mulți ani. Înălțime x Lățime: 8m x 6m

Magnolii pentru grădini mari

Magnolia sieboldii, sau magnolia chinezească, este o specie foarte rezistentă cu frunze căzătoare. Florile sale parfumate, în formă de cupă și mari, au centrul de culoare maro închis.

Au un sezon de înflorire lung și frunzișul lor este atractiv și lucios. Este un arbore foarte impunător. Înălțime x Lățime: 6m x 8m

Magnolia × brooklynensis ‘Woodsman’ este o magnolie neobișnuită, cu flori multicolore primăvara în nuanțe de roz, alb și verde. Înălțime x Lățime: 10 m x 6 m

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button