10 plante ideale pentru a începe o grădină de legume

Multe dintre e-mailurile pe care le primim sunt trimise de începători care nu prea știu cu ce fel de legume să își înceapă grădina. Aceasta este o întrebare legitimă, toată lumea se teme de eșec la început. Scopul nostru de astăzi este să vă prezentăm o selecție de 10 plante pe care orice începător ar trebui să le aibă în grădina de legume.

Recomandarile noastre – 10 plante ideale pentru a începe o grădină de legume

Să începi o grădină de legume este ceva minunat și mai ușor decât ai putea crede la început, chiar dacă nu ai cultivat niciodată, este bine să cunoști legumele pe care ți le prezentăm mai jos pentru a începe o grădină ecologică fără prea multe complicații, aceste legume sunt ușor de cultivat și de întreținut. Să vedem care sunt cele mai bune plante pentru a începe cu ușurință o grădină de legume.

Salată verde

Le puteți semăna singuri sau le puteți cumpăra de la un centru de grădinărit. Salata verde crește destul de repede și poate fi recoltată atunci când aveți nevoie de ea. Evitați locațiile prea însorite, deoarece sunt foarte tolerante la umbră, așa că profitați de acest lucru pentru grădinile dumneavoastră cu expunere redusă la soare. Salata verde poate fi cultivată pe tot parcursul anului.

Acestea pot fi recoltate în două moduri:

Salată tăiată: frunzele se recoltează prin tăierea lor una câte una, lăsând frunzele și îndepărtându-le doar pe cele necesare, astfel încât este posibil să se obțină două sau trei recolte succesive. Acestea sunt excelente dacă sunt recoltate în stadiul de germeni tineri.

Salată verde: Aceasta este cea mai „tradițională” salată verde sub formă de minge. În acest caz, dacă lăsați tulpina în pământ, aceasta va crește la loc și puteți recolta aceeași salată mai târziu sau o puteți lăsa pentru a vă cultiva propriile semințe.

Ridichi

Prima legumă care iese din pământ primăvara, prima recoltă a anului, pe scurt, deliciul oricărui grădinar. Puneți câteva semințe în pământ și, o lună mai târziu, veți recolta – nici că se poate mai simplu. Cu toate acestea, există câteva reguli care trebuie respectate:

Trebuie udată în mod regulat, o ridiche lovită de secetă devine foarte (prea) picantă. Nu semănați prea des, pentru a evita operațiunea plictisitoare de rărire (îndepărtarea lăstarilor prea apropiați).

Dovlecel

Plantarea, udarea și recoltarea este ceea ce înseamnă dovlecelul. Randamentul acestui fruct este impresionant. Dovleceii se însămânțează primăvara.

În curând veți petrece mai mult timp căutând rețete pentru a vă folosi culturile, deoarece acestea dau un randament bun. Mulciți baza plantei pentru a o menține umedă cât mai mult timp posibil.

Fasole

Îți amintești când erai la școală? Probabil că ați pus o sămânță pe o bucată umedă de vată pentru a o face să germineze. Ei bine, este destul de sigur că această sămânță a fost o fasole, ceea ce înseamnă că cultivarea ei este o joacă de copii.

Poate că exagerez în mod deliberat caracteristicile, dar este adevărat că fasolea nu prezintă nicio dificultate reală. Există multe tipuri de fasole, forme și culori, dar pentru a rezuma ne vom concentra asupra principalelor caracteristici de creștere ale acestora:

Fasole urcătoare: Acesta este soiul pe care îl recomand în grădina de legume. Singura operatiune suplimentară este că trebuie instalate suporturi (teepee, stâlpi, bambus…).

Fasolea pitică: care nu depășește 60 cm și nu are nevoie de un aranjament specific.

Fasolea este o cultură de vară, așa că ideal este să începeți să semănați primăvara, dacă plantați în pământ, puneți semințele la o distanță de aproximativ 15 cm între ele.

Dușmanii rari ai fasolei sunt frigul (solul trebuie să fie la aproximativ 15 grade pentru o plantare reușită) și seceta prelungită; în acest din urmă caz, încercați să aveți o rezervă de apă de ploaie pentru atunci când apare seceta.

Mazăre

În ceea ce privește tipurile de plante de mazăre, regăsim aceiași termeni ca și la fasole: pitic sau urcatoare, la fel ca și pentru metodele de cultivare, care sunt identice (cu pari sau fără pari).

Acestor două tipuri li se poate adăuga un al treilea soi: mazărea de păstăi, care, după cum îi spune și numele, se consumă cu păstaie. Avantajul mazărei este că nu este afectată de frigul prea mare și poate fi semănată toamna târziu sau la începutul iernii.

Spanac

Avantajul semințelor de spanac este că sunt destul de ușor de manevrat (datorită mărimii lor), așa că semănați-le în rânduri la începutul primăverii, la o distanță de aproximativ 15-20 cm. Nu uitați să le udați, nu vreți să rămână prea uscate prea mult timp.

Ceapă

Probabil că le folosiți în bucătărie, așa că de ce să nu aveți câteva în grădină?

Pentru plantare, luați niște bulbi și îngropați-i la sfârșitul verii sub 2 sau 3 cm de pământ, cu vârful în sus. Mai presus de toate, nu udați, lăsați natura să o facă și veți vedea ce se intampla.

În primăvara următoare veți vedea tulpini verzi și frumoase, așa că îndepărtați orice buruieni care ar putea concura cu ceapa dumneavoastră. Până la începutul verii puteți recolta, usca și ați terminat.

Roșii

Din toată această selecție, nu poți rata gustul unei roșii pe care ai cules-o chiar tu. Pentru început, cumpărați plantele la sfârșitul iernii sau imediat ce începe primăvara (asigurați-vă că nu există risc de îngheț) și plantați-le în pământ sau în ghivece mari.

Dacă aveți semințe de roșii, plantați-le și pe acestea la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, având grijă să nu le așezați prea aproape una de alta, pentru ca transplantarea să fie mai ușoară.

Încercați să le mențineți mereu umede, iar când răsadurile au cel puțin trei perechi de frunze, le puteți muta în locul lor definitiv. În acel moment, puteți pune câteva frunze de urzică pe fundul găurii, acest truc va face planta mai rezistentă la boli.

Nu lăsați tulpina să crească în toate direcțiile, îndepărtați-i pe cei așa-numiți lacomi. Acestea sunt ramuri care vor apărea la intersecția a două tulpini existente. În general, încercați să păstrați o formă dreaptă, cu o singură tulpină principală.

În acest fel, fructele vor folosi maximum de energie. Când udați, nu udați niciodată frunzele, pentru că ați face un cadou prea bun ciupercilor și altor dăunători care vor să se instaleze acolo.

Busuioc

Sfârșitul acestei liste este un pic special, deoarece nu mai sunt legume, ci plante aromatice. Cu toate acestea, ele sunt indispensabile și își au locul lor în grădină. Să începem cu busuiocul.

Busuiocul se găsește în toate formele și culorile: verde, mov, uriaș, fin… alegeți soiul (sau soiurile) preferat(e), semănați câteva semințe într-un loc cald când se termină iarna, iar când începe primăvara le puteți transplanta în grădina de legume.

Atât în farfurie, cât și în grădină, este un aliat foarte bun cu roșiile, așa că nu le plantați prea departe una de alta. Unul dintre lucrurile interesante despre busuioc este că, cu cât îl recoltezi mai mult, cu atât crește mai mult. Așa că nu fiți zgârciți și folosiți-l în toate mâncărurile dumneavoastră.

Arpagic

Luați o plantă pe care o veți transplanta la începutul primăverii, vă veți bucura de mai mulți ani de arpagic proaspăt. Într-adevăr, este o plantă perenă (foarte rezistentă), așa că este inutil să o replantăm în fiecare an (destul de practic).

Când florile încep să se formeze, tăiați întregul tufiș foarte scurt, noi lăstari fragili vor reapărea rapid. De asemenea, îl puteți recolta pe măsură ce îl folosiți în mesele dumneavoastră.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button