Cum se cultivă țelina în mod organic

Originară din bazinul mediteranean, țelina este o plantă legumicolă cultivată pentru frunzele sale. Este utilizată pe scară largă în sosuri, salate și ciorbe și este, de asemenea, o plantă bună pentru prepararea de smoothie-uri naturale, datorită proprietăților sale deosebite. În acest articol vom vedea cum să semănăm și să cultivăm țelina în mod organic și, de asemenea, vă vom învăța cum să o îngrijiți pentru a obține o recoltă bună.

Cultivarea țelinei în ghiveci

Semințele de țelină au nevoie de o temperatură a solului de peste 12°C pentru a germina. Dacă nu este cazul în grădina dvs., semănați în interior sau într-un loc ferit de frig, dar totuși însorit.

Puneți un strat de pietriș pe fundul ghiveciului pentru a forma un drenaj și umpleți-l cu pământ de ghiveci, păstrând 1 cm sub marginea recipientului, astfel încât apa să nu scoată substratul din recipient. Semănați semințele, distribuind-le bine, apoi acoperiți-le cu câțiva milimetri de compost cernut.

Pulverizați apa cu un pulverizator pentru a nu dezgropa semințele. Când plantele au două sau trei frunze, selectați-le pe cele mai frumoase și transferați-le în ghivece mai mari sau, dacă preferați, le puteți cultiva în solul din grădină.

Cultivarea țelinei în sol direct

Cel mai bun moment pentru a cultiva țelina este primăvara, dacă temperatura solului permite acest lucru, prin semănat direct în sol. Pentru a face acest lucru, arați solul la o adâncime de aproximativ 20 cm. Îndepărtați pietrele și rădăcinile de buruieni. Se greblează pentru a sparge bulgării de pământ și pentru a echilibra solul.

Se trasează o linie pentru a crea o brazdă adâncă de 2-3 cm cu ajutorul mânerului greblei. Semănați semințele de țelină în brazdă cu grijă, cu mâna sau cu ajutorul unui semănător manual. Cu dinții greblei, lăsați pământul să cadă de pe marginile brazdei pentru a acoperi semințele. În cele din urmă, stropiți cu apă cu un pulverizator foarte fin.

Când răsadurile au trei sau patru frunze, se subțiază, ceea ce înseamnă că se îndepărtează unele plante care au crescut prea aproape una de alta, se elimină cele mai slabe și se lasă cele mai mari, care cresc mai bine. La început, păstrați doar câte unul la fiecare 8-10 cm, iar apoi, când sunt puțin mai mari, lăsați un spațiu pentru fiecare de 30-35 cm.

Recoltarea țelinei

Țelina trebuie recoltată la 6-7 luni de la semănat. Se recoltează la nevoie sau, dacă preferați să recoltați întreaga plantă, tăiați tulpinile la câțiva centimetri deasupra solului pentru a încuraja creșterea ulterioară.

Dacă recoltați întreaga plantă, puteți lăsa câteva frunze mici, astfel încât planta să continue să crească și să puteți face o a doua recoltă mai târziu.

Soiurile potrivite pentru țelină

Țelina se potrivește bine cu roșiile, prazul și conopida. Preferă vecinătatea castraveților, a verzei, a fasolei pitice, a mazărei, a ridichilor și a salatei.

Fertilizare

Țelina are nevoie de un sol bogat în materie organică. Este de dorit o cantitate substanțială de compost matur. Un îngrășământ de grădină poate fi folosit la pregătirea solului, iar doze bune de îngrășământ bogat în fosfați în mai multe doze care pot fi folosite în timpul cultivării. Un bun îngrășământ bogat în fosfați poate fi făina de pește.

Întreținerea țelinei

Este necesar să se îndepărteze regulat buruienile din jur. Nu uitați să udați frecvent și din abundență. Mulcirea va menține solul rece și va fi benefică pentru cultură.

Boli și dăunători care afectează țelina

Țelina este deosebit de sensibilă la septorioză, o boală a frunzelor care apare în condiții de căldură și umiditate. Trebuie evitată udarea la sfârșitul zilei, deoarece aceasta prelungește timpul de umezire a frunzelor, ceea ce poate duce la contaminare. În cazul udării la sfârșitul după-amiezii, udați numai la nivelul solului și evitați să udați frunzele.

Melcii pot ataca tulpinile și miezul plantelor pe timp de noapte și pe vreme umedă.

Viermele țelinei provoacă uneori daune culturilor. Își depune ouăle pe frunze. Larvele mici, odată eclozate, sapă galerii, îngălbenindu-le, se încolăcesc și se usucă. În acest caz, este necesară utilizarea unui insecticid organic.

Uneori, pe vreme deosebit de umedă și după o scădere ulterioară a temperaturii, tulpinile și frunzele de țelină se acoperă cu pete maro. Aceasta este rugina țelinei, care oprește planta să crească. La primul semn puteți aplica bulionul Bordeaux, care ajută la stoparea fenomenului. De asemenea, utilizarea ceaiului din plante de coada-calului este un bun mijloc de prevenire.

Rotația culturilor

Țelina ar trebui să aștepte 3-4 ani înainte de a reveni în același loc de cultivare.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button