Cultivarea Gardeniei în Ghiveci – Tehnici și Sfaturi
Cultivarea gardeniei în ghiveci este simplă și posibilă, necesită unele îngrijiri și atenție, dar merită efortul, deoarece gardeniile sunt renumite pentru parfumul lor înțepător și aspectul lor frumos. Continuă să citești pentru a afla cum să cultivi gardeniile în ghiveci și ce îngrijiri necesită.
Ce sunt gardeniile
Gardenia este un arbust subtropical originar din Asia. Florile sale mari albe, asemănătoare cu trandafirii, sunt printre cele mai parfumate și, împreună cu frunzișul său verde pufos, planta de gardenie are un aspect magnific.
Ghiveciul ideal pentru cultivarea gardeniilor
Ar trebui să alegi un ghiveci care este cu 10 până la 15 centimetri mai mare decât cel de la pepinieră în care vine planta. Astfel, rădăcinile vor avea spațiu să se întindă și să se stabilească, asigurând sănătatea plantei.
Este ideal să începi cu un ghiveci de aproximativ 30 cm lățime și adâncime, acest lucru le va oferi rădăcinilor un spațiu bun, evitând necesitatea transplantării anuale.
Drenajul este important. Gardeniilor nu le place să aibă rădăcinile umede. Dacă alegi un ghiveci cu doar un mic orificiu de drenaj în centru, ai putea lua în considerare să găurești câteva în plus înainte de plantare.
Dacă folosești un recipient fără orificiu de drenaj și nu vrei să găurești, umple fundul cu câțiva centimetri de pietriș pentru a preveni stagnarea apei la rădăcini.
Cel mai bun material pentru ghiveciul de Gardenia este piatra naturală sau teracota, care permite evaporarea umezelii prin pereții recipientului.
Condiții ideale pentru cultivarea Gardeniilor în ghiveci
Locație
Gardeniile pot fi amplasate într-un loc cu soare plin, dar locația ideală este una care le oferă puțină umbră sau o pauză de la soare după-amiaza în timpul verii.
Un aspect important de care să ții cont când alegi locul pentru arbustul tău de gardenie este că are nevoie de o bună circulație a aerului în jur.
Asigură circulația aerului în jurul ei și ai grijă să nu o plasezi într-un loc unde apa se scurge pe frunziș pentru o perioadă lungă, deoarece picăturile de apă pot favoriza dezvoltarea fungilor pe frunze.
Sol
Pentru a cultiva gardenii în ghiveci, alege un pământ de calitate care este ușor, bine drenat și bogat în materie organică.
Poți folosi pământ cu amestec nisipos pentru acest scop. Adaugă între 10 și 20 la sută perlite sau piatră ponce la pământul de grădină pentru a îmbunătăți drenajul.
Trebuie evitat pământul bogat în argilă și care reține apa. Solul trebuie să fie acid și un nivel de pH de aproximativ 4,8 – 6 este ideal.
Umiditate
Nivelul optim de umiditate pentru gardenia în ghiveci este de aproximativ 70%. Pentru a atinge acest nivel, fără a risca apariția bolilor fungice, nu pulveriza apă pe frunzele plantei. Mai bine, plasează ghiveciul pe o tavă cu pietriș, pe care ai turnat apă, astfel încât evaporarea să crească umiditatea în jurul plantei, fără a o uda direct.
Temperatură
Temperatura de aproximativ 20°C este optimă pentru gardenii, la această temperatură se formează bobocii florali. Fluctuațiile de temperatură pot dăuna bobocilor florali sau pot întârzia înflorirea.
O temperatură între 15°C și 30°C este ideală pentru creșterea lor. Sub –7°C planta poate suferi daune considerabile.
Îngrijirea Gardeniei în ghiveci
Udare
Udă planta profund, dar doar atunci când suprafața unui centimetru de pământ s-a uscat. Pentru a verifica, introdu un deget în pământ. În orice caz, evită udarea excesivă pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.
Fertilizare
De obicei, pentru gardenii se utilizează îngrășăminte acide. Poți găsi îngrășământ special pentru gardenii în orice magazin de grădinărit sau online. Vezi: Cum să faci îngrășăminte și fertilizatori lichizi organici.
Aplicarea sării de Epsom o dată pe lună în timpul sezonului de creștere este de asemenea esențială pentru creșterea corectă a gardeniei.
Un sol acid este cheia pentru ca gardeniile să crească cu succes. Dacă solul nu este acid, adaugă cenușă de lemn sau zaț de cafea pentru a schimba nivelul de pH. Poți cumpăra un kit de măsurare a pH-ului din magazinele de gradinarit.
Pe de altă parte, zațul de cafea folosit este un excelent îngrășământ casnic, pe care îl poți aplica în perioada de creștere, în timpul primăverii.
Transplantarea
Dacă gardenia a depășit ghiveciul, transplant-o la sfârșitul iernii sau începutul primăverii. Profitați de acest moment pentru a o repune într-un ghiveci puțin mai mare decât cel actual și schimbați complet substratul.
La transplantare, nu este necesar să tai rădăcinile, deoarece sunt subțiri și superficiale, iar tăierea lor poate cauza daune.
Amintește-ți să uzi imediat și să lași ghiveciul într-un loc unde nu primește soare direct pentru câteva zile, acest lucru ajută planta să se recupereze mai repede după transplantare.
Tăiere
Când se termină perioada de înflorire, efectuează o tăiere ușoară a arbustului pentru a menține aspectul său compact și atrăgător.
Îndepărtează toate ramurile moarte, deteriorate sau încurcate care se încrucișează între ele și care împiedică pătrunderea razelor soarelui și circulația aerului.
Îndepărtarea florilor ofilite
Elimină florile ofilite imediat ce acestea se ofilesc și pierd din vivacitate. Acest lucru va favoriza dezvoltarea de noi flori.
Supraviețuirea ierna
Unele soiuri de gardenia pot tolera temperaturi de până la -6 până la -10°C, dar sub această temperatură este dificil să salvezi acest frumos arbust.
Prin urmare, dacă vrei să crești gardenii în ghiveci într-un climat foarte rece, este mai bine să le ții în interior lângă o fereastră în timpul iernii și să le asiguri căldură și o temperatură de peste 10°C.
Dăunători și boli
Pentru a preveni bolile, evită udarea deasupra frunzelor și udarea excesivă. Principalele dăunători care atacă sunt afidele, coșenile și acarienii roșii.
Câteva sfaturi suplimentare
Nu schimba locația gardeniei tale prea des și prea frecvent. O plantă de gardenia cu rădăcini bine stabilite va înflori mai prolific. Zațul de cafea sau ceai folosit poate fi un bun îngrășământ pentru gardenia ta. Ventilația corespunzătoare este importantă.
Citeste si: Cultivarea Gardeniei: de la plantare la îngrijirea avansată