Semănarea și cultivarea Daliilor în mod organic: Sfaturi utile
Un expert în grădinărit a afirmat odată despre dalii: „Rareori se bucură cineva de atât de multă satisfacție, cu atât de puțin timp și efort investite”, și cuvintele sale s-au dovedit a fi adevărate. Probabil că nu există nicio altă plantă în regatul florilor care să ofere grădinarului o recompensă mai spectaculoasă decât dalia, majoritatea grădinarilor nu se pot mulțumi cu una singură. Odată ce ai cultivat o dalie, vei dori mai multe. Dacă nu ai plantat dalii până acum, e timpul să o faci. În acest articol îți vom arăta cum să semeni și să cultivi dalii în mod organic.
Cum să semănați dalii
Dalile ar trebui să fie semănate primăvara, odată ce pericolul de înghețuri de iarnă a trecut.
Umple un ghiveci sau o tavă de semințe cu compost umed și netezește ușor suprafața compostului. Împinge ușor semințele de dalie în pământ, și udă-le ușor cu un pulverizator de apă dacă este posibil, ideea este să nu saturezi prea mult solul cu apă.
Răsadurile vor încolți în câteva săptămâni. Odată ce au crescut și au mai mult de două perechi de frunze, dalile sunt gata să fie transplantate în ghivece individuale.
Transplantarea daliilor
Pentru a o scoate din locul său anterior de cultivare, prinde planta de frunze și cu ajutorul unei lopețele mici scoate-o ușor din pământ. Transplantează-o cu grijă în locul său definitiv și udă bine.
Pentru ca planta de dalie să nu sufere după transplantare, fă-o seara, când soarele nu mai bate direct pe locul de cultivare.
Cultivarea daliilor din tuberculi
La începutul primăverii, poți pune toți tuberculii într-o tavă mare și puțin adâncă, acoperită ușor cu compost, pentru a-i planta în ghiveci puțin mai târziu. De asemenea, poți planta fiecare tubercul individual într-un ghiveci mare de plastic umplut cu compost universal.
Așază tuberculul în poziția corectă (caută tulpina veche sau un lăstar nou, este partea de sus) și așază-l astfel încât să fie chiar sub suprafața solului. Udă bine, lăsând excesul de apă să se scurgă.
Pune tuberculii într-un loc luminos și ferit de îngheț (ca un solar, un spațiu protejat, un pridvor sau un pervaz) și menține compostul umed.
Noii lăstari ar trebui să înceapă să se formeze cam la cinci săptămâni după plantare. Vor fi deja plante dese când înghețurile se vor fi terminat în mai.
Cultivarea daliei prin butași
Când tulpinile ating o lungime de 7-8 cm, ar trebui să fie potrivite pentru a fi folosite ca butași. Examinează cu atenție tulpinile care ies din tubercul și alege care tulpini să tai. Este posibil să fie nevoie să îndepărtezi puțină pământ de la suprafață pentru a vedea de unde ies tulpinile din tubercul.
Tulpinile care pot fi separate de plantă cu o mică parte din tubercul intact sunt primele care ar trebui încercate. Aceasta se datorează faptului că hormonii de creștere necesari pentru o dezvoltare sănătoasă a rădăcinilor sunt concentrați în tubercul.
Folosește un cuțit ascuțit. Poate fi un cuțit de grădinar, dar servește și un cuțit de bucătărie. Ideal este ca cuțitul să fie curat, iar unii cultivatori recomandă sterilizarea lui cu o flacără. Ține tulpina aleasă și împinge cuțitul către tubercul și sub tulpină pentru a o tăia.
Rupe sau taie cu grijă frunzele inferioare ale tulpinii și taie frunzele superioare pe jumătate pentru a reduce suprafața prin care poate fi pierdută umezeala.
Umple un ghiveci cu pământ și puțin compost. Introdu un creion în marginea ghiveciului pentru a face o gaură și plasează tulpina, netezind ușor pământul din jurul ei. De obicei, pot încăpea trei butași în marginea unui ghiveci de 9 cm.
Butașii vor dura între 2 și 4 săptămâni pentru a prinde rădăcini. Rezistă tentației de a trage de tulpină pentru a vedea dacă a prins rădăcini. Vei ști când a funcționat deoarece tulpina va începe să dea frunze noi.
Cum să cultivi dalii în grădină
Odată ce nu se mai prevăd înghețuri, dalile pot fi plantate în grădină. Înainte de a face acest lucru, este posibil să fie nevoie să elimini câteva lăstari din tubercul, lăsând aproximativ cinci. Pare dur, dar va stimula plantele să fie mai dese și să producă multe flori.
Intărește plantele (aclimatează-le la exterior) înainte de a planta daliile în exterior: pune-le afară pe timp de zi, dar adu-le înapoi în interior pe timp de noapte, timp de aproximativ o săptămână.
Sapă o groapă de aproximativ 30 cm diametru și adaugă un găleată plină cu materie organică bine descompusă pentru a crește fertilitatea solului. Dacă solul tău este foarte argilos, poți adăuga puțin nisip în baza gropii pentru drenaj.
Dacă vei planta o dalie cumpărată de la un centru de grădinărit, plantează-o la aceeași adâncime pe care o avea în ghiveci. Daliilor le place să aibă mult spațiu pentru a crește, așa că ar trebui să le separi cu aproximativ 60 cm.
Odată ce ai plantat dalia, va trebui să îi oferi un suport, cu excepția cazului în care este o varietate pitică. Daliile cresc repede și au tendința de a cădea, mai ales dacă capetele florilor sunt mari.
Adaugă un sprijin robust sau tije de bambus în cele patru colțuri (acestea vor fi ascunse pe măsură ce planta crește). Legă creșterea nouă la fiecare două săptămâni.
Cultivarea daliei în ghivece
Dacă ai de gând să plantezi dalii într-un ghiveci, alege un recipient mare de cel puțin 30 cm lățime și adâncime, și umple-l cu pământ universal, amestecat cu materie organică, precum compost bine descompus.
Poți adăuga în același timp și îngrășământ cu eliberare lentă. Plantează-le la aceeași adâncime pe care o aveau în ghiveciul original.
Cum să ai grijă de dalii
Odată ce planta a atins o înălțime de aproximativ 20 cm, stimulează apariția mai multor lăstari laterali, ciupind vârful principal de creștere. Îndepărtează lăstarul principal (situat în centru plantei, care crește în poziție verticală) până la perechea de frunze superioare, folosind un cuțit ascuțit sau degetul mare și arătătorul.
O dată la fiecare două săptămâni, hrănește-ți dalile cu un îngrășământ bogat în potasiu, precum cel pentru roșii. Astfel, florile vor continua să înflorească. Udă bine o dată pe săptămână.
Melcii și limacșii adoră dalile, mai ales pe cele noi. Plantarea plantelor când au o dimensiune decentă ajută, la fel ca și înconjurarea plantei cu un inel de cupru sau cenușă de lemn. De asemenea, poți împrăștia granule organice pentru melci, care nu dăunează faunei.