Ghid și sfaturi pentru îngrijirea orhideelor de interior

Cultivarea orhideelor (Orchidaceae) în interior este posibilă, cu ajutorul sfaturilor noastre le puteți crește sănătos în interior și vă puteți bucura de florile lor frumoase și delicate în toată splendoarea lor. În acest articol vă vom învăța totul despre îngrijirea orhideelor în interior.

Moth orchids on windowsill – home decoration with live potted flowering plants

Sfaturi pentru îngrijirea orhideelor de interior

Orhideele sunt extrem de adaptabile și pot crește în orice condiții. Această calitate le face să fie alegerea perfectă pentru o plantă de apartament. Să aruncăm o privire la sfaturile pentru îngrijirea orhideelor de interior.

Locația

Alegeți un loc luminos pentru a așeza orhideele, deoarece această plantă se dezvoltă bine în lumina indirectă a soarelui. Ferestrele orientate spre est sunt cele mai bune pentru cultivarea orhideelor.

Încercați să nu plasați planta la fereastra orientată spre nord, deoarece ar putea fi prea întunecată. De asemenea, folosiți un paravan sau o perdea pentru a dispersa soarele direct, dacă țineți planta lângă o fereastră orientată spre sud, deoarece prea multă lumină poate afecta planta.

Sfat: Dacă nu dispuneți de o locație interioară cu lumină puternică indirectă, puneți orhideele sub o lumină de seră.

Irigarea

Orhideele sunt mai tolerante la secetă decât plantele iubitoare de umiditate. Este suficientă udarea o dată pe săptămână. Rețineți că udarea excesivă este moartea orhideelor, deoarece acestora nu le place să stea într-un ghiveci îmbibat cu apă. Acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi de îngrijire a orhideelor pe care trebuie să le urmați.

Sfat: Pseudobulbulbii (partea groasă a tulpinii de la bază) sunt organe de depozitare la orhidee care economisesc apă și substanțe nutritive. Separarea pseudobulbilor individuali poate cauza o creștere slabă și lentă la orhidee. Niciodată să nu faci asta.

Umiditatea

Orhideele iubesc condițiile de umiditate și o circulație adecvată a aerului în jurul rădăcinilor. Așadar, dacă locuiți într-o regiune cu o iarnă uscată, așezați ghiveciul pe o tavă cu pietricele umede. De asemenea, puteți plasa un umidificator în apropierea plantei de orhidee, cea mai bună modalitate de a crește umiditatea.

Temperatura

Orhideele preferă un climat cald. O temperatură medie de 21-26 C în timpul zilei este ideală pentru o creștere optimă a plantelor, urmată de o temperatură nocturnă de 15-18 C. Deși o temperatură sub 12 C poate fi dăunătoare pentru sănătatea plantelor.

Solul

Puteți experimenta și încerca diferite tipuri de amestecuri pentru orhidee pentru a vedea care se potrivește cel mai bine orhideei dvs., folosind ingrediente precum cărbune, plută, nisip, vată minerală și coji de nucă de cocos.

Aceste tipuri de medii oferă plantei drenajul rapid și fluxul de aer de care au nevoie rădăcinile orhideelor.

Orhideele nu au nevoie de sol pentru a crește, puteți cumpăra un amestec comercial pentru ghivece de orhidee sau puteți face unul făcut în casă amestecând mușchi de turbă, scoarță de molid și perlit (două părți de scoarță la o parte de mușchi de turbă).

Fertilizarea

Ca regulă generală, puteți fertiliza orhideele o dată pe lună, deși experții recomandă o hrănire săptămânală. Se recomandă hrănirea orhideelor cu o soluție slabă de îngrășământ lichid echilibrat, săptămânal.

Folosiți un îngrășământ care să conțină părți egale de azot, fosfor și potasiu, cum ar fi (10-10-10-10) în concentrație de jumătate sau de un sfert, diluându-l cu apă.

Există, de asemenea, pe piață îngrășăminte speciale pentru orhidee pe care le puteți folosi. Citiți cu atenție instrucțiunile de pe etichetă înainte de utilizare.

Dacă locuiți într-un climat rece, nu mai fertilizați în timpul perioadei de repaus din timpul iernii. Începeți să hrăniți din nou orhideele în primăvara următoare.

Sfat: Nu vă hrăniți prea mult orhideele, deoarece acest lucru poate duce la o creștere rapidă, dar slabă.

Cum știm când este timpul să transplantăm?

Ați putea crede că rădăcinile aeriene care ies din partea superioară a ghiveciului sunt un indiciu pentru transplantare, dar nu neapărat.

Aceste rădăcini au rolul de a se atașa de copaci în natură, precum și de a absorbi umiditatea din aer și din ploaie. Replantați orhideea în cazul în care planta depășește ghiveciul, așa cum se vede în fotografia de mai sus.

De asemenea, este posibil să fie nevoie să replantați dacă mediul de creștere se descompune. Vă puteți da seama dacă un amestec pe bază de scoarță se descompune dacă turnați apă în ghiveci și aceasta nu curge liber prin găurile de drenaj sau dacă din ea ies bucăți care arată ca zațul de cafea.

Cele mai multe orhidee plantate în amestecuri de scoarță au nevoie de replantare la fiecare unu până la trei ani.

Ar trebui să tai tulpinile de floare bătrână?

Pedunculul de floare al majorității orhideelor va deveni maro, așa că tăiați-l aproape de frunzișul de care se atașează. Dar dacă un spic este încă verde, tăiați pur și simplu capătul după ce a căzut ultima floare.

Asigurați-vă că lăsați cel puțin două noduri pe acea tulpină, unde se va forma un nou vârf, sau poate mai multe.

Noile spice de flori se vor forma la nodurile de pe vechea tulpină înflorită. Cu fiecare ciclu de înflorire, aceste flori vor deveni din ce în ce mai mici, așa că, dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să tăiați întreaga tulpină din locul în care aceasta răsare din plantă.

Pentru a preveni îmbolnăvirea plantelor după tăiere; sterilizați foarfecele de tăiat cu alcool și apoi tratați tăietura cu scorțișoară pentru a preveni îmbolnăvirea, puneți puțin praf de scorțișoară pe fiecare tăietură pentru a o proteja.

Sfaturi finale pentru îngrijirea orhideelor de interior

Putregaiul coroanei poate apărea dacă udați orhideele de sus. Acest lucru este cauzat de apa stagnantă în coroană și între frunze. Ștergeți ușor apa cu un șervețel.

Unele orhidee produc rădăcini aeriene. Aceste rădăcini sunt vizibile și par să fi crescut în aer. Nu le tăiați. Acest lucru este normal pentru unele orhidee, cum ar fi Phalaenopsis.

Dăunătorii, cum ar fi gândacii făinoși sau afidele pot provoca daune orhideelor. Cel mai bun mod de a scăpa de ele este să le eliminați manual. De asemenea, puteți folosi săpunul insecticid. Dacă acest lucru nu funcționează, pesticidele chimice ar trebui să fie ultima opțiune.

Majoritatea orhideelor înfloresc anual. Dacă le întrețineți bine, pot înflori des: majoritatea soiurilor înfloresc timp de 6-10 săptămâni.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button