Cum să înmulțiți Dafinul prin butași (tulpini) și cum sa ii îngrijiți

Propagarea dafinului (Laurus nobilis) necesită timp și răbdare. Pe de altă parte, probabil că veți avea mai mult noroc cu butașii înrădăcinați decât să încercați să cultivați dafinul din semințe. În acest ghid vom vedea cum să înmulțim dafinul din butași și cum să îi îngrijim.

Când se taie butașii de dafin

Pentru început, ar trebui să faceți butași la mijlocul sau la sfârșitul verii.

Ar trebui să alegeți ramuri semi-dure, cu lemnul încă verde și flexibil. Evitați ramurile lemnoase sau tulpinile noi, subțiri.

S-ar putea să aveți noroc și prima încercare să fie de succes, dar vă recomand să luați mai multe decât credeți că veți avea nevoie pentru a vă îmbunătăți șansele de reușită.

Pregătirea butașilor

Pentru a pregăti butașii pentru înmulțire, aveți nevoie de o plantă sănătoasă și matură, fără semne vizibile de boală sau dăunători. Este ideal să alegeți o tulpină cu lăstari lateralii de aproximativ 15 centimetri, care să fie cât mai groasă ca un cablu de încărcare a telefonului.

Butașii sunt mai potriviți pentru înmulțirea plantelor dificile, cum ar fi dafinul, deoarece conțin mai mult strat cambium, unde plantele se înrădăcinează, și mai multe auxine, un hormon care reglează creșterea plantelor și favorizează înrădăcinarea.

Pentru a face o tăietură la bază, folosiți o foarfecă sau un cuțit care a fost curățat într-un amestec de 1:10 de înălbitor și apă. În loc să tăiați complet tulpinile, lăsați o mică coadă de scoarță de la planta principală atașată la tulpină.

Faceți o mică tăietură în partea de sus a tulpinii, cam la o treime sau la jumătate. Apoi, îndoiți ușor și trageți lăstarul departe de lăstarul principal.

Ar trebui să îndepărtați aproximativ o jumătate de centimetru din tulpină. Dacă este prea mult, tăiați excesul.

Ar trebui să aveți acum cel puțin 15 centimetri de tulpină. Se repetă după cum se dorește pentru a obține un număr bun de tulpini pentru înrădăcinare.

După ce ați prelevat butașii, plantați-i imediat sau puneți capetele tăiate într-un borcan cu apă pentru a le menține hidratate și a reduce la minimum pierderea de umiditate.

Înainte de a le pune în pământ, îndepărtați toate frunzele, cu excepția primelor două sau trei. Frunzele pe care le-ați îndepărtat le puteți folosi imediat în bucătărie sau le puteți usca pentru o utilizare ulterioară.

În cazul în care frunzele rămase sunt mari, se taie o treime din lungimea fiecărei frunze.

Îndepărtăm frunzele pentru a reduce cantitatea de umiditate pe care planta o pierde, ceea ce ne oferă o șansă mai mare de succes.

Plantarea în sol

Cel mai bun mediu este un amestec de pământ de ghiveci cu perlit și fibre de nucă de cocos.

Pentru a planta butași de dafin, cel mai bine este să folosiți recipiente individuale, pentru a facilita transplantarea după ce rădăcinile au crescut.

Faceți o gaură în pământ și introduceți butașul la jumătatea tulpinii. Fixați solul din jurul acestuia pentru a-l menține în poziție verticală. Se repetă cu restul butașilor, așezându-i în propriile lor recipiente.

Înmuiați bine solul, astfel încât să fie ca un burete bine drenat. Este o idee bună să mențineți solul umed în timp ce noile plante prind rădăcini.

Acoperiți-o cu un mulci sau cu plastic transparent pentru a ajuta la păstrarea umidității. Una dintre cele mai simple metode este să folosiți o pungă de plastic și câteva bețe lungi.

Așezați bețele în jurul marginii recipientului și coborâți punga peste ele. Bețele vor ține plasticul departe de plante.

Așezați butașii de dafin într-o zonă care beneficiază de șase până la opt ore de lumină indirectă. Deși le puteți ține afară, temperatura ideală pentru acest proces ar trebui să fie în jur de 15°C, așa că, pentru majoritatea oamenilor, cel mai bine este să le țineți într-un loc acoperit.

Reduceți treptat perioada de timp în care planta este acoperită cu plastic pentru a o aclimatiza la nivelul de umiditate din zona dumneavoastră.

În prima lună, lăsați plasticul în permanență. În următoarele câteva săptămâni, scoateți-l timp de o oră pe zi. Apoi scoateți-l pentru încă câteva ore pe zi, în următoarele câteva săptămâni.

După câteva luni, chiar dacă unele au eșuat, cel puțin o parte din butași ar trebui să fi dezvoltat rădăcini noi. Dacă trageți ușor de ele, cele care au înrădăcinat vor rezista.

În acest moment, puteți îndepărta complet plasticul și puteți lăsa partea superioară a solului să se usuce între udări.

În timp, plantele vor începe să dezvolte frunze noi. Lăsați ca acest lucru să se întâmple în mod natural, mai degrabă decât să ciupiți noii lăstari.

Transplantarea butașilor de dafin

În toamnă, dacă ați înrădăcinat cu succes butașii cu o nouă creștere, îi puteți pune în solul din grădină.

Temperează-i treptat, pe parcursul a câteva săptămâni. În prima zi, puneți plantele afară timp de o jumătate de oră, într-o zonă adăpostită, cu lumină indirectă.

Adăugați o oră în ziua următoare, încă o oră în ziua următoare și continuați până când ies afară timp de șapte ore pe zi.

Apoi mutați-le în lumina directă a soarelui timp de o oră, două ore în ziua următoare și așa mai departe. Scopul este de a obișnui plantele cu lumina deplină a soarelui înainte de a le pune în pământ sau într-un ghiveci nou.

Îngrijirea butașilor de dafin

Nu disperați dacă unii dintre butașii dvs. nu reușesc. Există mai multe motive pentru care acestea nu pot fi plantate.

Plantele care nu primesc suficientă umiditate sau care sunt plasate în lumina directă a soarelui sunt mai predispuse la eșec.

Asigurați-vă că verificați nivelul de umiditate al solului în fiecare zi. De asemenea, ar trebui să verificați frecvent dacă soarele începe să atingă plantele dumneavoastră.

Poate că le-ați plasat bine la început, dar pe măsură ce se schimbă anotimpurile, la fel se întâmplă și cu poziția soarelui.

Este posibil ca unii butași eșuați să fi contractat putregaiul rădăcinilor, care se dezvoltă în condiții foarte umede. Această boală este cauzată de mucegaiurile de apă din genul Phytophthora.

De cele mai multe ori, butașii vor muri pur și simplu fără a prezenta simptome evidente. Dar este, de asemenea, posibil să se ofilească, să se îngălbenească sau să sufere de o lipsă generală de vigoare.

Pentru a evita putrezirea rădăcinilor în viitor, asigurați-vă că folosiți recipiente, sol și unelte curate și dezinfectate.

De asemenea, nu luați butași de la orice plantă care prezintă semne de boală și încercați să nu udați prea mult.

După ce ai înmulțit cu succes dafinul, vezi ghidul nostru Cum să Cultivi Ușor Dafinul în Ghiveci Acasă pentru sfaturi despre îngrijirea lui în interiorul casei tale.”

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button