Cum să înmulțești Gardenia prin butași și îngrijirea acesteia

Un mod eficient de a-ți mări colecția de Gardenii (Gardenia jasminoides) în grădina ta este prin înmulțirea lor. Nu este necesar să cumperi semințe sau puieți. E suficient să folosești butași de la plantele deja existente. Să vedem cum putem înmulți gardeniile prin butași și care sunt îngrijirile necesare.

Cum să înmulțești gardeniile prin butași

Mai întâi, trebuie să alegi planta din care vei lua butașul pentru noua plantă. Selectează o plantă sănătoasă.

Acum, din această plantă, alege ramura pe care o vei folosi. Un butaș ideal de gardenie va crește dintr-o tăietură cam de lungimea unui creion nou (aproximativ 15 centimetri) și care are cel puțin două perechi de frunze.

Chiar dacă unii cred că butașul nu ar trebui să aibă frunze, experții sugerează că prezența frunzelor ajută la o mai bună dezvoltare și reduce stresul în timpul înrădăcinării. Totuși, este bine să îndepărtezi câteva frunze de la bază și să lași doar cele de sus.

Apoi, fă o tăietură oblică la baza butașului pentru a facilita dezvoltarea rădăcinilor.

Butașul necesită multă umiditate pentru a fi pregătit de plantare. Așa că, în timp ce pregătești pământul pentru plantare, poți menține butașul umed plasându-l într-un recipient cu apă.

Următorul pas este să pregătești solul pentru plantare. Pentru asta, alege un ghiveci și umple-l cu un amestec de înrădăcinare care să conțină părți egale de turbă și nisip sau alt amestec organic pentru ghivece.

Umple ghiveciul cu amestecul, ia un băț subțire sau un creion și fă un orificiu de aproximativ 5-6 centimetri. Scoate butașul din recipient și aplică hormon de înrădăcinare (opțional).

Apoi, umple gaura. Butașul va avea nevoie de aproximativ 6-8 săptămâni pentru a rădăcina și a începe să crească ca plantă.

Totuși, poți ajuta acest proces asigurându-te că planta primește condițiile potrivite pentru a se menține.

Îngrijiri ulterioare

Una dintre aceste condiții este să aibă suficientă umiditate pentru creștere. De aceea, odată ce ai plantat butașul, poți pune întregul ghiveci cu planta într-o pungă de plastic și să o legi. Asta va ajuta la menținerea temperaturii și a nivelului de umiditate în ghiveci.

Deschide această pungă de 3-4 ori pe săptămână pentru ca planta să primească aerul necesar. În curând vei vedea apariția unor frunze noi.

Atunci poți îndepărta punga de plastic și lăsa planta să crească sau să o transplantezi într-un ghiveci mai mare sau direct în grădină.

Udă plăntuța constant, având grijă ca solul să fie bine drenat. Acum, planta ta de gardenie este gata să îmbogățească grădina ta cu frumusețea sa.

Cultivarea gardeniilor în grădina exterioară

Pentru a descoperi un ghid detaliat despre cultivarea gardeniilor, vă invităm să consultați articolul nostru general despre ghidul cultivării gardeniilor. Acesta vă va oferi informații cuprinzătoare pentru a vă bucura de frumusețea acestor plante în grădina dvs. exterioară.

Plantare

Plantează gardeniile într-o umbră parțială, de preferință acolo unde sunt protejate de soarele puternic de după-amiază.

Gardeniile necesită o bună circulație a aerului, așadar nu le înghesui. Plantează gardeniile într-un loc ferit de înghețurile puternice și de vânturile uscate de iarnă.

Ca și în cazul multor arbuști care înfloresc primăvara, toamna este momentul cel mai potrivit pentru plantare, deoarece le oferă mai mult timp sistemului de rădăcini să se stabilească.

Sol

Gardeniile au nevoie de un sol bine drenat, acid (cu un pH sub 6,0) și bogat în materie organică.

Adaugă turbă sau compost la plantare, apoi aplică un strat de mulci în jurul plantelor pentru a menține umiditatea (dar asigură-te că îl ții departe de coroana plantei).

Gardeniile au sisteme radiculare superficiale, deci evită să cultivi alte plante în jurul zonei radiculare odată ce acestea s-au stabilit.

Udare

Gardeniile au nevoie să fie udate astfel încât solul să rămână umed, dar fără a ajunge să fie saturat de apă. În termeni practici, asta înseamnă cam un pahar de apă (500 ml) săptămânal pentru fiecare plantă, ajustând după nevoile specifice date de condițiile de mediu din România.

Fertilizare

Fertilizează gardeniile ușor primăvara, după ce riscul de înghețuri a trecut, folosind un îngrășământ cu eliberare lentă pentru plante acide.

Caută o formulă care include fier și magneziu. Apoi, re-fertilizează plantele la sfârșitul primăverii. O altă opțiune este să folosești o doză de îngrășământ mai mică, dar mai frecvent. Asigură-te că solul este umed înainte și după fertilizare.

Tăierea

Tunde arbuștii de gardenie vara, după ce au încheiat perioada de înflorire, pentru a nu îndepărta bobocii noi care s-ar putea forma.

Înainte de tundere, verifică dacă soiul pe care îl cultivi înflorește o singură dată și a completat deja ciclul de înflorire.

Dacă planta înflorește de mai multe ori, elimină florile ofilite imediat sub nodul frunzei pentru a stimula o nouă înflorire.

Cultivarea gardeniilor în interior

O gardenie nu este cea mai ușoară plantă de înflorit în interior, deși plantele care sunt mulțumite de condițiile lor de obicei înfloresc la sfârșitul primăverii și din nou toamna.

Condiții de cultivare

Mai multe varietăți de gardenii cresc doar până la 60 cm, și adesea le vei găsi vândute în ghivece în centrele de grădinărit pentru uz intern.

Dar, cu excepția cazului în care ai o seră sau o verandă închisă, va fi dificil să oferi plantelor de interior suficientă lumină solară și umiditate pentru a produce boboci.

Este recomandabil să plasezi plantele langă o fereastră unde să primească cel puțin patru ore de soare pe zi, dar să eviți soarele puternic de la amiază.

Pentru a crește umiditatea, pune un umidificator în cameră sau așează ghivecele pe o tavă cu pietriș umed.

Temperaturile nocturne răcoroase, de aproximativ 15 grade Celsius, și cele de peste zi, care ajung la 23 grade Celsius, contribuie la o înflorire mai abundentă.

Sol

Folosește un pământ acid și bine drenat, cum ar fi un amestec de 2 părți pământ pentru ghivece și 1 parte turbă de mușchi.

Udare

Menține solul uniform umed în permanență, dar fără a-l uda excesiv sau a permite să se înmoaie prea mult.

Fertilizare

Fertilizează la fiecare două săptămâni cu un îngrășământ echilibrat pentru plantele de interior care conține microelemente, în special fier, sau folosește un îngrășământ cu eliberare lentă pentru azalee. Lipsa fierului sau un sol prea alcalin poate determina îngălbenirea frunzelor.

Dăunători și alte probleme

Gardeniile pot fi afectate de diverse dăunători și boli, cum ar fi musca albă, păduchii de plante și făinarea.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button