Cum se plantează și se cultivă conopida
Conopida nu este cea mai ușor de cultivat din cadrul familiei Brassica (Rapiță), dar o conopidă mare și albă, cu coaja albă și strânsă, este un lucru frumos, iar producerea ei este o sursă de mare satisfacție. În acest articol vă arătăm cum să plantați și să cultivați conopida și toate îngrijirile necesare pentru o recoltă bună.
Conopidei îi plac condițiile de creștere răcoroase și umiditatea destul de ridicată. Au nevoie de un sol bogat și adânc și trebuie să fie bine udate pe tot parcursul sezonului.
Orice întârziere în ciclul lor de creștere va avea ca rezultat căpățâni mici și un grădinar frustrat. Pe scurt, acestea sunt greu de crescut.
Puteți semăna conopida la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii pentru un sezon de creștere lung.
Vă recomand să plantați conopida în tăvi modulare. Puteți semăna direct în pământ, dar cred că veți avea mai mult succes cu această metodă din următoarele motive:
- Stabilirea excelentă a culturii
- Dezvoltarea uniformă a plantelor
- Transplantare rapidă cu deranjarea minimă a rădăcinilor
- Oferă plantei un avantaj în fața intemperiilor și a dăunătorilor și bolilor din grădină.
Însămânțarea conopidei în tăvi modulare
Folosiți un compost pentru semințe care are o textură mai fină și mai puțini nutrienți decât compostul standard pentru toate scopurile. Noi folosim o tavă modulară pentru semințe cu o adâncime de aproximativ 5 cm în fiecare secțiune.
Umpleți tava cu compost și îndepărtați excesul. Când umpleți tava, frecați compostul cu mâinile pentru a-l sparge.
Bateți puternic tava pe masă pentru a o așeza și, cu ajutorul degetelor, faceți mici crestături în fiecare celulă, de aproximativ o unghie sau 1,5 cm adâncime. Semănați 1 sau 2 semințe pe modul. Dacă două semințe germinează, va trebui să o eliminați pe cea mai slabă.
Acoperiți semințele cu un alt strat de compost și apoi răzuiți partea superioară a tăvii cu un băț pentru a îndepărta excesul. Se udă ușor semințele.
Un sfat bun este să folosiți o sticlă de plastic cu găuri mici în capac. Este mai puțin probabil ca semințele să fie spălate de apă decât să fie stropite puternic de un stropitor.
Așezați tăvile în seră, în tunelul de polietilenă sau în interiorul casei pentru a germina. Ar trebui să fie gata pentru a fi plantate în grădină sau în ghivece mai mari în aproximativ 4 săptămâni. Dacă semănați la sfârșitul iernii, semințele vor avea nevoie de căldură pentru a germina.
Udarea
Este important ca răsadurile să fie bine udate înainte de a fi plantate în grădină. Nu uitați că este mai bine să udați plantele dedesubt decât de sus.
Poate părea ciudat, dar faptul că rădăcinile caută apă ajută la dezvoltarea unui sistem radicular mai bun. Este un proces asemănător cu cel de menținere în formă.
Cu toate acestea, aveți grijă să nu lăsați compostul să se usuce complet, altfel se va forma o crustă deasupra și nu va mai absorbi umiditatea la următoarea udare. Desigur, totul depinde de vreme, dar într-o zi călduroasă va trebui să udați de două ori pe zi.
Cultivarea conopidei
Plantele de conopidă trebuie să fie plantate la 60 cm între plante și la 60 cm între rânduri. Distanța dintre plante va determina mărimea căpățânii, așa că încercați să respectați distanța recomandată. Cu cât este plantat mai aproape, cu atât căpățâna va fi mai mică.
La fel ca și varza, conopida are nevoie de sol afânat, așa că, în mod ideal, ar trebui să săpați și să fertilizați cu câteva luni înainte.
Udați bine plantele cu o oră înainte de transplantare. Pentru a planta răsadul, faceți o gaură în sol de mărimea „fișei” răsadului. Împingeți pământul în jurul rădăcinilor cu degetele pentru a obține un contact bun cu solul.
Nu apăsați pe partea superioară a solului, deoarece acest lucru poate compacta solul și împiedica umiditatea să ajungă la rădăcinile plantelor.
Udați plantele după plantare, dar nu le înmuiați. Cel mai bine este să transplantați într-o zi înnorată sau seara, pentru a evita ca plantele să se ofilească într-o zi caldă și uscată.
Recolta
Conopida poate fi recoltată atunci când căpățânele au ajuns la 15-24 sau 20-32 cm în lățime.
Folosiți ca ghid mărimea căpățânii de mai sus sau zilele până la maturitate de pe pachetul de semințe. Dar nu așteptați prea mult timp, deoarece este bine dacă căpățânele sunt încă strânse și ferme.
Tăiați capul plantei, lăsând aproximativ 5 cm de tulpină, apoi puteți tulpina din pamant și o puteți pune la compost.
Spre deosebire de vărul său broccoli, nu va mai produce germeni pe care să-i puteți recolta. Așadar, nu are rost să mai lăsăm planta în grădină pentru a ocupa spațiu.
Controlul dăunătorilor și al bolilor
Nu vreau să vă descurajez, dar există câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți după ce ați plantat conopida.
Conopida face parte din familia verzei sau brassica, astfel încât se aplică aceiași dăunători și boli ca și la varză: musca rădăcinilor de varză, omida albă a verzei și musca albă a verzei.
Musca rădăcinilor de varză
Musca rădăcinilor de varză este o muscă mică și cenușie, asemănătoare cu musca de casă. Își depune ouăle la baza răsadurilor de varză, ouăle eclozează și se transformă în viermi, iar apoi sapă și se hrănește cu rădăcinile noilor plante.
Simptome: Plantele tinere vor începe să se ofilească și, în cele din urmă, vor înceta să mai crească. Frunzele vor începe să capete o culoare albastru-verzuie. Dacă îndrăznești să scoți planta, vei vedea viermi albi care se înfig în rădăcini.
Combatere: Coliere pentru varză. Le puteți cumpăra sau le puteți confecționa singuri din prelată sau dintr-un strat de covor.
Colierele sunt un cerc de material care acoperă solul din jurul bazei plantei, ceea ce ajută la împiedicarea muștei rădăcinilor de a depune ouă în jurul tulpinii și împiedică viermii să pătrundă în rădăcini.
Omizile albe de varză
Omizile fluturelui alb al verzei vor reduce plantele la un schelet în câteva zile, așa că este clar că este mai bine să fiți cu ochii pe ele.
Căutați ouăle galbene de fluture sub frunze și îndepărtați-le cu o perie. Este mult mai ușor să îndepărtezi ouăle decât omizile, așa că merită să o faci.
Musca albă a verzei
Musca albă este o problemă mai puțin gravă decât alți dăunători ai verzei, dar merită să fiți atenți la ea. Adulții sunt mici insecte albe care se găsesc pe partea inferioară a frunzelor.
Acestea produc o substanță lipicioasă numită „mierea de albine”, care este posibil să provoace ulterior apariția mucegaiului cenușiu.
Îndepărtați frunzele îngălbenite de la baza plantei, deoarece acestea pot adăposti ouă. Puteți scăpa de muște albe cu un jet puternic de apă.