Cum să semănați, să creșteți și să îngrijiți păstârnacul

Dacă nu ați cultivat niciodată păstârnac (Pastinaca sativa) din semințe, sunteți norocoși. Această legumă rădăcinoasă, iubitoare de frig, face parte din aceeași familie cu morcovii și pătrunjelul, și poate fi ușor confundată cu un morcov alb. Dar gustul lor este cu totul altceva. Păstârnacul are textura unui cartof dulce, cu o aromă asemănătoare unui morcov mai pământiu și cu gust de nucă. În acest articol vom vedea cum să plantăm, să creștem și să îngrijim păstârnacul.

Obținerea semințelor

Dacă aș putea să vă dau un singur sfat despre cum să creșteți păstârnacul din semințe, acesta ar fi să găsiți semințe proaspete pentru început.

Semințele de păstârnac nu germinează bine după un an de depozitare, așa că, dacă ați cumpărat un pachet anul trecut și nu l-ați folosit pe tot, aruncați-l la gunoi.

Nu încercați să folosiți pachetul de semințe pentru un al doilea sezon. Cred că aici greșesc majoritatea oamenilor.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că achiziționați semințele dintr-o sursă de încredere. Căutați un distribuitor care indică pe pachet data recoltei și/sau data de expirare a semințelor și care are recenzii bune.

Germinarea păstârnacului

Cel mai simplu mod de a cultiva păstârnacul din semințe este să le semănați direct în solul pregătit. Transplantarea nu este recomandată, deoarece păstârnacul nu o tolerează.

Cu o zi înainte de semănat, înmuiați semințele în apă la temperatura camerei.

Semănați semințele în plin soare, când temperatura solului este de peste 4°C, ținând cont că păstârnacul crește cel mai bine când temperatura aerului este cuprinsă între 4 și 20°C. Dacă temperatura depășește acest interval, semințele se pot bloca.

Dacă temperaturile depășesc acest interval, semințele se încolțesc și se strică. Acest lucru înseamnă că trebuie să găsiți momentul ideal pentru a pregăti solul înainte ca zilele să se încălzească. Pentru majoritatea oamenilor, asta înseamnă primăvara devreme sau toamna devreme.

Odată ce rădăcinile s-au dezvoltat, plantele pot rezista la frigul intens. De fapt, rădăcinile au un gust mai bun după ce au fost expuse la temperaturi de îngheț timp de câteva săptămâni.

Semănați semințele la 1 cm adâncime și la o distanță de aproximativ 15 centimetri între ele. Dacă preferați, puteți să le semănați puțin mai des, deoarece păstârnacul mic are un gust mai bun decât cel mare.

Deoarece semințele de păstârnac nu germinează întotdeauna într-un ritm rapid, s-ar putea să doriți să plantați câte două semințe în fiecare loc și să eliminați una dintre ele dacă ambele germinează.

În orice caz, nu smulgeți răsadurile nedorite, deoarece puteți deranja rădăcina răsadului din apropiere pe care doriți să îl păstrați. Tăiați-le doar cu o foarfecă pe cele pe care urmează să le îndepărtați.

Unde să cultivați păstârnacul

Atunci când cultivați păstârnac, alegeți un loc însorit, care să primească cel puțin 6 ore de lumină directă a soarelui, într-un sol fără pietre, bine pregătit, care a fost cultivat în profunzime și greblat până la un strat fin.

Tipul de sol ideal pentru cultivarea păstârnacului

Păstârnacul crește cel mai bine într-un sol bine drenat, afânat și bogat. Argila grea cu siguranță nu va funcționa. Chiar și solul argilos poate fi prea greu.

În mod ideal, solul ar trebui să fie nisipos sau argilos. Adăugați puțin nisip și compost bine descompus în sol dacă acesta nu are textura potrivită.

Indiferent de textura solului, s-ar putea să doriți să adăugați o mulțime de compost bine descompus pentru a vă asigura că solul este plin de nutrienți. Filozofia mea de grădinărit este că un pic de compost suplimentar nu strică niciodată.

Păstârnacul este lacom și are nevoie de multă hrană. pH-ul solului nu este la fel de important ca și drenajul. Orice valoare între 6,0 și 6,8 este perfectă, dar un pH ușor în afara acestui interval este în regulă.

Recoltarea păstârnacului

Recoltarea păstârnacului începe, de obicei, la 4 luni de la plantare. Vă puteți da seama dacă acesta este momentul potrivit uitându-vă la păstârnac, acesta va începe să se vadă deasupra solului.

Pentru a recolta, săpați aproximativ treizeci de centimetri cu o furculiță de grădină și desprindeți ușor rădăcina din sol. Încercați să nu tăiați sau să loviți rădăcinile, deoarece acestea se învinețesc ușor. Odată lovite, la fel ca și cartofii, încep să ruginească.

Dacă lăsați rădăcinile în pământ peste iarnă, culegeți-le înainte de apariția noilor lăstari în primăvară.

Sfaturi pentru îngrijire

Aplicați un îngrășământ la fiecare trei săptămâni, pe măsură ce plantele se dezvoltă și cresc.

Udarea este esențială pentru o recoltă bună. Găsiți echilibrul potrivit între prea multă și prea puțină apă, deoarece prima provoacă rădăcini păroase și dure, iar cea de-a doua provoacă o creștere atrofiată.

Fluctuațiile de umiditate și de uscăciune provoacă, de asemenea, bifurcații și diviziunea rădăcinilor.

Aceste legume au nevoie de unul până la doi centimetri de apă pe săptămână, dar depinde de compoziția solului.

Cel mai simplu mod de a vă da seama dacă este timpul să udați este să băgați un deget în pământ. Primul centimetru se poate usca între udări, dar nu mai mult. Solul ar trebui să se simtă ca un burete bine drenat atunci când este udat.

Un strat de un centimetru grosime de compost așezat deasupra solului poate ajuta la reținerea umidității și la adăugarea de nutrienți. De asemenea, puteți folosi paie sau frunze ca mulci.

Țineți buruienile departe de grădină. Păstârnacul tânăr nu poate concura cu buruienile.

Mulciți complet coroanele în timpul iernii dacă intenționați să le lăsați în pământ până la primăvară. Paiele sau frunzele sunt opțiuni bune.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button