Cum se însămânțează și se cultivă muștarul

Muștarul este o cultură excelentă pentru sezonul rece, cu frunze interesante, de la violet la verde strălucitor. Muștarul poate avea o aromă ușoară sau poate fi picant. În acest articol vom vedea cum să cultivăm muștarul în mod organic și cum să îl îngrijim.

Date de bază

Denumire comună: Muștar
Denumire științifică: Brassica juncea
Zile până la recoltare: 40-50 de zile
Lumină: Soare deplin până la umbră parțială
Apă: Moderat
Sol: Fertil și bine drenat
Îngrășământ: Mult azot și fosfor
Dăunători: Afide, viermi de varză, purici, muște albe.
Boli: Mucegai

Introducere

Frunzele de muștar sunt foarte populare într-o mare varietate de feluri de mâncare. Acestea sunt consumate de peste 5.000 de ani. Cultivat inițial în Asia și în zona mediteraneană, astăzi țări precum India, Nepal, China și Japonia sunt principalii producători ai acestui verde delicios.

Pe lângă faptul că este apreciat pentru frunzele sale, muștarul poate fi cultivat și pentru semințele sale, care sunt folosite la prepararea condimentului muștar.

Muștarul este o plantă anuală cu frunze verzi, ușor de cultivat pentru frunzele sale picante, semințele și rădăcina comestibilă. Există mai multe soiuri comune de muștar, cum ar fi muștarul negru (Brassica nigra), muștarul alb (Sinapis alba) și muștarul brun (Brassica juncea).

Muștarul este, de asemenea, înrudit cu alte soiuri de plante din familia Brassica, cum ar fi broccoli, kale, varză și conopidă.

Cultivarea muștarului este ușoară și poate oferi frunze verzi și semințe hrănitoare. Acestea sunt bogate în antioxidanți, sunt o sursă bună de fibre și au un conținut ridicat de vitaminele A și C.

Cum să cultivați muștarul

Frunzele de muștar cresc bine în climatele reci, ceea ce înseamnă că le puteți planta atât primăvara, cât și toamna. În mod ideal, semințele de muștar ar trebui să fie semănate toamna târziu. Dar puteți semăna și câteva săptămâni primăvara, înainte de a se încălzi prea tare.

Semănați semințele de muștar într-un sol bogat în materie organică și cu drenaj bun. Le puteți planta în containere sau în straturi supraînălțate. Dacă este plantat în pământ, asigurați-vă că soiul de muștar verde pe care îl plantați nu este invaziv în zona dumneavoastră.

Puteți planta muștarul prin presărarea semințelor la suprafața solului și acoperirea lor ușoară cu pământ sau le puteți planta în găuri la 1 cm adâncime și la 15-20 cm distanță.

Puteți, de asemenea, să semănați semințele în interior și să le transplantați în aer liber odată ce plantele mici au două perechi de frunze sau mai mult.

Îngrijirea muștarului

Acum că aveți plantele de muștar, să vorbim despre cum să cultivăm frunzele de muștar pentru o recoltă bună.

Soarele și temperatura

Muștarul trebuie cultivat în plin soare sau parțial la umbră și la temperaturi cuprinse între 10 și 20 de grade Celsius. Poate crește în doar 4-6 ore de lumină solară directă pe zi. Dar ele cresc cel mai bine cu 6-8 ore de lumină solară.

Fluctuațiile de temperatură pot stresa planta și o pot face să încolțească, să înflorească și să producă semințe. În cazul în care vremea depășește 30 de grade Celsius, frunzele vor dezvolta o aromă înțepătoare și puternică.

Dacă se plantează toamna, pe vreme caldă, puteți proteja frunzele de muștar cu o pânză de umbră până când temperaturile se răcesc.

Frunzele de muștar au o bună toleranță la frig. Soiurile cu frunze buclate tolerează mai bine înghețul decât alte tipuri de muștar cu frunze drepte, iar înghețurile ușoare fac gustul mai dulce. Cu toate acestea, un îngheț foarte puternic în grădină vă va ucide plantele.

Apă și umiditatea

Udați muștarul la prima oră dimineața. Trebuie să asigurați cinci centimetri pe săptămână, asigurându-vă că solul nu se usucă. Modul ideal de udare este la baza plantei, având grijă să păstrați frunzele uscate. Tuburile de udare sau alte metode de irigare prin picurare funcționează foarte bine.

Cultivați muștarul în sol umed. Dacă doriți o aromă mai înțepătoare, udați mai puțin. Acest lucru va determina planta să secrete uleiuri și să dezvolte o aromă mai puternică și mai picantă. Aveți grijă să nu o uscați complet, altfel va începe să producă semințe.

Solul

Plantele de muștar preferă un amestec ușor și pufos de sol argilos, bogat în materie organică. Poate fi cultivat pe soluri mai sărace, dar va trebui să fie udat și fertilizat mai des. Muștarul crește bine în soluri cu un pH între 5,5 și 7,0.

Cum se fertilizează

Dacă solul grădinii dvs. este deja bogat, este posibil să nu fie nevoie să vă fertilizați plantele. Dacă plantați într-un sol de calitate mai slabă, cum ar fi un sol nisipos, aplicați un îngrășământ echilibrat atunci când plantele au câțiva centimetri înălțime și din nou la mijlocul sezonului de creștere.

Dacă frunzele plantelor se îngălbenesc sau prezintă semne de deficiențe, optați pentru un îngrășământ lichid pentru a le hrăni mai repede. Plantele de muștar au nevoie de o cantitate mare de azot și de o cantitate moderată de fosfor și potasiu.

Tăierea

Muștarul este o plantă anuală care nu necesită tăiere. Dacă cultivați planta pentru semințe, nu tăiați vârful sau nu o decapitați, deoarece acest lucru va împiedica planta să dezvolte flori și semințe.

Recoltarea și depozitarea muștarului

Recoltare

Frunzele de muștar pot fi recoltate după aproximativ 40 de zile sau 6 săptămâni. Acest lucru poate varia ușor în funcție de soi, dar pentru un gust mai dulce, recoltați când planta este tânără și fragedă. Dacă preferați o aromă mai înțepătoare, lăsați muștarul să crească până la maturitate deplină.

Atunci când recoltați muștarul verde, puteți tăia frunzele exterioare pentru a le recolta, ceea ce va permite frunzelor interioare să continue să crească. Puteți, de asemenea, să tăiați întreaga plantă la nivelul solului, iar frunzele mici vor crește în cele din urmă, dacă lăsați rădăcinile intacte, deși această nouă creștere tinde să fie mai mică și mai amară.

Dacă recoltați în timpul căldurii zilei, puteți pune legumele proaspăt tăiate în apă cu gheață pentru a le menține verzi și a preveni ofilirea lor.

Depozitare

Depozitați frunzele proaspete în frigider cu apă rece pentru a păstra frunzele vii. De asemenea, puteți păstra frunzele într-o pungă cu un prosop de hârtie umed. Frunzele de muștar pot rezista aproximativ o săptămână în frigider.

Dacă aveți nevoie să le păstrați mai mult timp, încercați să le albiti prin fierbere rapidă și apoi să le scufundați într-o baie de gheață înainte de a le congela. Acest lucru va păstra cea mai mare parte a aromei și a nutrienților pentru mai târziu.

Muștarul poate fi cultivat și din semințe. După ce semințele au fost recoltate din plantă, separați-le de tulpină sau de părțile uscate ale plantei. Puneți semințele într-un bol în fața unui ventilator și turnați-le încet într-un alt recipient.

Materialul vegetal trebuie să zboare, iar semințele trebuie să cadă direct în recipientul lor. Este posibil să trebuiască să repetați acest proces de mai multe ori pentru a îndepărta tot materialul vegetal.

În cele din urmă, odată ce semințele au fost separate, păstrați-le într-un recipient uscat și etanș sau zdrobiți-le pentru a crea o pulbere de muștar.

Soluționarea problemelor legate de cultivarea muștarului

Probleme de creștere

Dacă solul dumneavoastră este sărac, este posibil ca plantele de muștar să aibă un deficit de nutrienți. Dacă observați că frunzele se îngălbenesc, este posibil să aveți nevoie de mai mult azot.

Încercați să folosiți o făină lichidă de alge sau gunoi de grajd diluat în apă pentru a da plantelor un impuls de azot.

Puteți adăuga, de asemenea, compost sau gunoi de grajd bine învechit pentru a îmbunătăți materia organică a solului în timp.

Muștarul crește cel mai bine în sol bine drenat. Plantați muștarul în recipiente cu găuri în partea de jos, astfel încât excesul de apă să se poată scurge. Asigurați-vă că udați planta în mod constant, astfel încât frunzele să crească și să se dezvolte în mod corespunzător.

Păstrați zona în care creșteți muștarul fără buruieni, astfel încât micile răsaduri să aibă loc să răsară și să nu fie depășite de buruieni.

Dacă ați plantat semințele împrăștiindu-le pe suprafața solului, va trebui să subțiațiem răsadurile pentru ca unele să crească mai mari. În caz contrar, toate răsadurile vor concura pentru spațiu și nutrienți, iar recolta va fi mai mică.

Dăunători

Afidele se vor bucura să mănânce frunzele de muștar. Puteți să le pulverizați cu un furtun sau să folosiți uleuri specifice pentru a scăpa de ele. Larvele de varză pot ataca plantele dacă sunt plantate prea aproape una de alta, așa că asigurați-vă că mențineți plantele bine distanțate și verificați în mod regulat prezența omizilor.

Un alt dăunător, gândacii care fac găuri în frunzele mari. Aceștia pot fi preveniți prin utilizarea unei copertine de protecție peste plante. De asemenea, poate fi necesară o rotație a culturilor și plantarea unei alte familii de legume pentru câteva sezoane pentru a scăpa de gândaci.

Musca albă poate fi, de asemenea, o problemă, dar poate fi ușor de eliminat prin pulverizare cu săpun insecticid de potasiu.

Boli

Mucegaiul și majoritatea bolilor care afectează frunzele de muștar pot fi controlate printr-o bună îngrijire a plantelor. Trebuie să plantați răsadurile în ghiveciuri proaspete, sterile, de fiecare dată, și să udați plantele la nivelul solului.

Dacă este posibil, nu udați niciodată deasupra capului plantele cu frunze verzi, deoarece acest lucru poate favoriza apariția bolilor.

Există multe produse organice pe piață pentru tratarea acestor boli. Cele două de mai sus pot fi tratate cu fungicide cu cupru sau sulf.

Plantele grav bolnave care depășesc punctul de tratament trebuie îndepărtate imediat din grădină și eliminate, deoarece boala poate supraviețui și infecta alte plante.

Ana Olteanu

Sunt o pasionata de gradinarit. Imi place sa ma plimb prin gradina, sa descopar noi plante si sa invat tot mai multe despre cum sa le ingrijesc. Pe acest site, voi impartasi cu voi din experienta mea si cunostintele mele despre gradinarit, precum si trucuri si sfaturi practice pentru ingrijirea plantelor. Imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa descopere placerea de a avea o gradina frumoasa si sanatoasa, indiferent de spatiul de care dispun. Va invit sa ma urmariti pentru a afla totul despre plantele pe care le ador si despre cum sa le ingrijiti.

Citeste si:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button