Cultivarea Gardeniei: de la plantare la îngrijirea avansată
Gardeniile (Gardenia jasminoides), cu parfumul lor dulce și amețitor și frunzele întunecate și lucioase, sunt printre favoritele grădinarilor și iubitorilor de flori din România. Dacă îți place mireasma florilor de gardenia și aspectul lor lucios, și vrei să-ți încerci abilitățile în grădinărit pentru a o planta, acest ghid îți va arăta cum să semeni și să cultivi gardenia în mod organic, și de asemenea cum să o îngrijești pentru a înflori frumos.
Unde să cultivăm gardeniile
În grădina exterioară, gardenia crește foarte bine ca plantă de bordură, de exemplu, de-a lungul unui zid sau marginea unei terase. Aici, parfumul lor este cel mai bine valorificat când sunt în floare.
Gardeniile preferă umiditatea și lumina soarelui, dar nu ar trebui să fie expuse direct soarelui în orele cele mai calde ale verii (peste 35°C la amiază). În aceste condiții, este mai bine să cultivăm gardeniile într-un loc cu umbră parțială.
Ideal este ca plantele să nu primească mai mult de 10 ore de soare direct în timpul verii. În schimb, iarna este diferit, când e preferabil să primească mai mult soare.
Dacă locuiești într-un climat cu ierni foarte reci și aspre, poți cultiva gardenia ca plantă de ghiveci, pe care să o aduci în interior în lunile friguroase.
Lasă-o să se dezvolte afară pe timpul căldurii și umidității verii. Apoi, când vremea se răcește, mută-o înăuntru.
Dacă vrei să cultivi gardenia în interior, asigură-te că are parte de lumină puternică și umiditate pentru a prospera.
Cum să cultivăm gardeniile
Pentru a cultiva gardeniile în grădina ta, cel mai indicat este să plantezi în perioada toamnei sau a primăverii, evitând căldura intensă a verii.
Dacă intenționezi să semeni semințe de gardenia, momentul ideal este primăvara, după ce a trecut pericolul de îngheț.
Poți să plantezi gardeniile în orice tip de recipient prevăzut cu găuri de drenaj. Așază semințele la o adâncime de cel mult 1 cm și la distanțe de aproximativ 10 cm între ele, pentru a evita aglomerarea. Asigură-te că pământul rămâne constant umed, dar fără a-l satura de apă.
Când plantele dezvoltă al doilea sau al treilea set de frunze, le poți transplanta într-un ghiveci mai mare sau direct în grădină.
Înainte de a transplanta gardenia, sapă o gaură suficient de largă și adâncă pentru a avea spațiu, și dacă este posibil, adaugă un pumn de mulci sau scoarță de copac la bază pentru un bun drenaj și nutrienți în același timp.
Cultivarea gardeniei
Scoate planta cu grijă din ghiveciul său și așeaz-o în gaura pregătită, acoperind bine rădăcinile cu pământ de ghiveci sau pământ de grădină amestecat cu compost.
Apoi udă treptat pentru a nu inunda locul, și la final adaugă un strat de mulci pentru a proteja solul de soare și a menține umiditatea mai mult timp.
Amintește-ți că, dacă alegi să cultivi gardeniile în ghiveci, asigură-te că este mai mare decât cea anterioară pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte și să se extindă, asigurând astfel o creștere mai bună a plantei.
Nu lăsa pământul în jurul gardeniei să se usuce complet. De asemenea, evită acumularea apei stagnante. Fii atent la acest aspect dacă irigi o gardenie în interior, asigurându-te că în tava de sub ghiveci nu rămâne apă stagnantă.
Cum să cultivăm gardeniile prin butași (tulpini)
Când cultivi gardeniile, vei învăța că sunt destul de pretențioase în ceea ce privește condițiile de creștere. Totuși, este interesant că sunt relativ ușor de propagat și de crescut plante noi.
Trebuie doar să tai o ramură. Îndepărtează orice floare pentru a preveni planta să-și consume energia cu floarea. Apoi, pune ramura în apă de ploaie, dacă este posibil. În scurt timp, vor crește rădăcini și vei avea o plantă nouă.
Îndată ce apar primele rădăcini, mută butașul într-un ghiveci cu pământ pentru a se dezvolta mai bine. În această perioadă, lasă planta la umbră, până când observi semne de noi frunze.
Pentru a afla mai multe despre înmulțirea gardeniilor prin butași, puteți consulta un articol dedicat acestui subiect.
Îngrijirea gardeniei
Mulciul
Mulciul este un aliat atât pentru gardenie, cât și pentru tine. Va ajuta plantele să gestioneze mai bine apa și să nu se usuce excesiv. Amintește-ți că, atunci când plantezi, este bine să așezi mulci în partea de jos a gropii înainte de plantare.
De asemenea, este o idee bună să aplici mulci la câțiva centimetri adâncime în jurul plantelor pentru a ajuta la păstrarea umidității, mai ales în climatul călduros care le este atât de drag.
Fertilizarea
Fertilizarea gardeniei va ajuta la succesul acesteia. Preferă solurile acide. Cel mai bine este să le fertilizezi primăvara și apoi să le dai un alt impuls vara.
Gardeniilor le va folosi, de asemenea, dacă presari zaț de cafea în jurul rădăcinilor. Acesta funcționează ca un strat protector acidifiant pentru pământ. În plus, poți folosi îngrășăminte organice cum ar fi făina de oase sau emulsia de pește pentru a le asigura nutrienții necesari.
Tăierea
Tăierea gardeniei s-ar putea să nu fie necesară dacă ai plantat-o în locul ideal și dacă aceasta crește bine.
După ce gardenia a înflorit, florile frumoase vor începe să capete o culoare maronie și să se vestejească. Când se întâmplă asta, nu ezita să tăi doar vârfurile, pentru a păstra aspectul estetic al plantelor.
O recomandare importantă: evită să tăi gardenia la sfârșitul verii. Gardeniile, asemenea unor tipuri de hortensii, încep să dezvolte muguri pentru anul următor destul de timpuriu. Tăindu-le prea târziu în sezon, există riscul de a îndepărta unele dintre florile care urmează să apară în anul viitor.
Îngrijirea gardeniilor în iarnă
Gardeniilor nu le plac temperaturile scăzute. De aceea, când vremea începe să se răcească, este recomandat să adaugi un strat gros de mulci în jurul bazei plantei. Acest lucru va ajuta la protejarea plantei și a rădăcinilor sale de condițiile mai reci.
De asemenea, poți lua în considerare utilizarea unei pânze de protecție, cum ar fi agrotextilul, pentru a înfășura planta și a o proteja de frig. Important este să alegi un material permeabil, care să permită plantei să respire.
Îngrijirea în interior
Gardeniile cresc mai bine în căldură și umiditate. Așadar, când le aduci în interior pentru a le cultiva, încearcă să reproduci aceste condiții.
Așează-le într-un loc cu lumină strălucitoare, dar fără soare direct. Plasează-le aproape de un umidificator sau pe o tavă cu pietre și puțină apă pentru a beneficia de umiditatea naturală. De asemenea, poți folosi un vaporizator pentru a le oferi umiditatea necesară.
În plus, ține minte că gardeniilor le place umiditatea, dar nu le place să stea în apă stagnantă. Asigură-te că ghivecele de interior au un drenaj bun.
Dăunători și boli la gardenii
În cele ce urmează, vei găsi o scurtă descriere a bolilor și dăunătorilor care pot afecta o plantă de gardenia.
Păduchii: acești dăunători suge nutrienții din plantă. Pentru a-i controla cu ușurință, poți pulveriza ulei de neem sau o soluție de apă cu săpun de bucătărie, o linguriță la un litru de apă.
Fumagina: este o problemă secundară cauzată de dăunătorii care sug seva, cum ar fi păduchii și coșenile. Controlați-le cu ulei de neem sau săpun de potasiu și fumagina se va usca și va cădea.
Coșenile: poți controla acești dăunători pulverizând cu ulei de neem. Este important să pulverizezi temeinic pentru ca soluția să ajungă în toate crăpăturile unde coșenile tind să se adune.
Furnicile: dacă observi multe furnici pe gardenia ta, acționează rapid pentru a preveni posibila infestare cu dăunători care pot fi atrași de secrețiile dulci ale unor insecte precum afidele. Poți folosi diferite metode ecologice de îndepărtare a furnicilor, cum ar fi capcane cu borax sau soluții pe bază de oțet și apă. Asigură-te că plantele sunt bine îngrijite și examinează-le regulat pentru a preveni reapariția acestor mici invadatori.